Slovenija
15 ogledov

Marušič bo lovil zajce v zdravstvu

Minister opozarja, da je reogranizacija zdravstvenega zavarovanja nujna. (Foto: Žurnal24 main
Dorijan Marušič: “Plačila za samoplačniške zdravstvene dejavnosti mora država čim bolj omejiti!” 
Košarica pravic. Za vzdržnost zdravstvenega sistema bo treba “prevetriti” pravice iz obveznega zavarovanja.

1 Proti VIP-skupinam. Marušič predlaga določitev meril za dostopnost do zdravstvenih storitev: razvrstitev glede na težavnost obolenja, ponudba termina pri drugem izvajalcu znotraj javne mreže, ločitev na prvi pregled in kontrolne preglede. Čakalne dobe ne bi smele presegati šest mesecev. Potrebna je tudi sprememba kulture: “Bojevati se moramo proti VIP-skupinam v zdravstvu.”

Zdravstvena blagajna globoko v minusu

Minus. Primanjkljaj Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo za več kot 50 milijonov evrov večji od načrtovanega, ki je bil 54 milijonov evrov.

“Teh sredstev ne bo mogoče nadoknaditi,”
napovedujejo na ZZZS.

V prvem trimesečju je bil primanjkljaj skoraj 24 milijonov evrov, kar je skoraj 44 odstotkov načrtovanega primanjkljaja za letos.

To je posledica manjših prihodkov od prispevkov ter večjih odhodkov za zdravstvene storitve, zdravila in nadomestila za bolniške odsotnosti.

2 Zasebni zdravnik je lahko samo zasebnik. Zdravnik zasebnik deluje v svojem prostoru in ponuja samo samoplačniške usluge. Napoveduje okrepljen nadzor koncesionarjev in enotno koncesijsko pogodbo: “Košarkar Olimpije ne more igrati pri Slovanu!”

3 Minister bi bil tudi nadzornik. “Zdravniška zbornica naj opravlja redni nadzor, poleg tega pa naj se vzpostavi nova oblika nadzora,˝ meni Marušič, ki sicer dvomi, da bi to lahko bila predvidena agencija za varnost in kakovost v zdravstvu: “Želel bi, da bi imel minister možnost celovitega nadzora posameznega izvajalca.”

4 Nova košarica pravic do konca mandata. Marušič napoveduje prevetritev košarice pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja z namenom iskanja rešitev za vzdržnost zdravstvenega sistema.

Predlog nove košarice naj bi bil pripravljen do konca mandata. Ker je nasprotnik modela obvezno + dodatno zavarovanje, napoveduje tudi predlog nove oblike zavarovanja.

5 Z enim dežurstvom do 1.500 evrov? Nič več; Marušič napoveduje spremembo dežurne službe, s katero bi na novo pripravili merila delitve dela zunaj rednega delovnega časa ter plačevanje po kategorizaciji dežurnih mest in ne po dežurnem zdravniku.

6 Stimulacije za ruralne zdravnike. Do zdaj petodstotna stimulacija naj bi se povečala na račun zmanjševanja stroškov drugje. Eden od predlogov je krčenje nezdravniškega osebja v bolnišnicah.

7 Manj podvajanja, manj stroškov. Mreženje bolnišnic – gre za povezovanje predvsem majhnih bolnišnic v strokovnem in poslovnem smislu ter opustitev programov, ki se podvajajo. Marušič velik pomen tako za izboljšanje zdravja kot zmanjšanje stroškov vidi v integralni obravnavi bolnika na vseh treh ravneh zdravstva.

8 Več moči glavnim sestram. Marušič nasprotuje ukinjanju “dvoglavega” vodenja zavodov, ker za to ne vidi nobenih pravih razlogov. Poleg tega se zavzema za večje pristojnosti glavnih medicinskih sester in predstojnikov oddelkov ter večjo vlogo družinskih zdravnikov.


9 Krajšanje ležalnih dob. Gre za skrajševanje obdobja v bolnišnici, ko se pacienta pripravlja na operacijo, in za preusmeritev pacientov, ki so v bolnišnici manj kot 24 ur v dnevni obravnavi: “Nakazujem grmičevje, kjer so zajci, da bi jih ulovili za povečanje učinkovitosti sistema.”



10 Alternativna medicina. Marušič pravi: “Prisegel sem Hipokratu.” Zato verjame v strokovna prepričanja, vendar ne prepoveduje ali odreka zdravilstva. Zakon o zdravilstvu ni zaživel in bo potreben vnovične proučitve, meni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.