Slovenija
27 ogledov

“Marušič ni naredil nič”

Julijana Bizjak Mlakar Saša Despot
Poziv: zdravniki ne morejo sedeti na dveh stolih.

“Zdravnik naj se odloči, ali bo delal v javni ali zasebni zdravstveni dejavnosti. Sedenje na obeh stolih omogoča zlorabe javnega zdravstva za pridobivanje zasebnih koristi,” je včeraj vnovič opozorila Julijana Bizjak Mlakar iz Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva.

Gibanje zato med drugim zahteva, naj se končno pravno, finančno in organizacijsko loči izvajanje javnega zdravstva in zdravstva, ki se izvaja za trg. Pismo, v katerem so navedene še štiri druge zahteve – tudi da je treba izboljšati organizacijo javnega zdravstva in dostopnost zdravstvenih storitev omogočiti vsem –, je gibanje poslalo vsem 90 poslancem. Za zdaj se ni nihče od njih odzval pisno, ustno ali s povabilom na sestanek. “Smo pa opazili strahovito povečan obisk spletne strani,” pravi Bizjak Mlakarjeva.

Kenda ali Klokočovnik

Na vprašanje, ali niso zahteve natanko enake kot že vsa leta, odgovarja: “Minister Marušič ni naredil nič. Na vse te težave sem ga opozarjala že kot poslanka.” Ali bi bil kot zdravstveni minister po njenem mnenju torej učinkovitejši Rajko Kenda, strokovni direktor pediatrije in šef zdravstvenega sveta, odgovarja, da ga premalo pozna. Zagotovo pa si na tem mestu ne želi videti Tomislava Klokočovnika, ki se je tudi že omenjal za to funkcijo.

“Levi” ministri

“V vseh letih smo imeli slabo roko pri izbiri ministrov. Vsi so bili bolj levi, pa ne mislim politično, ker je bilo narejenih kup stvari, ki se ne bi smele zgoditi,” je do razmer v zdravstvu kritičen tudi Aleksander Doplihar, upokojeni zdravnik, ki vodi ordinacijo za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja. Opozarja, da koncesionarji v zdravstvu prevzemajo le najdonosnejše programe. Meni, da bi morali v Sloveniji najprej jasno opredeliti zdravstveno mrežo – kaj imamo kje, kdo kaj dela in zakaj. “Tega nihče noče narediti, ker bi potem vse te kolobocije izginile in delo na več koncih ne bi bilo več mogoče,” razlaga. Zdaj nekateri zdravniki postajajo celo “trgovci s programi”. Ko jih od zavoda za zdravstveno zavarovanje dobijo, jih “prodajo naprej bolnišnicam”, sami pa poberejo provizijo, pa anomalije opisujejo v gibanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.