Slovenija
1857 ogledov

Maske so ponekod še vedno obvezne

mestni utrip Saša Despot
Odpravlja se ukrep karantene za cepljene in prebolevnike pri povratku iz rdečih in temnordečih držav, medtem ko nošenje mask v zaprtih prostorih v nekaterih primerih ostaja. Naslednji teden se utegnejo ponovno spremeniti pogoji vstopa v Slovenijo.

Svetovalna skupina je vladi predlagala nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni izpolnjen pogoj PCT, ter odpravo karantene za cepljene in prebolevnike pri povratku iz rdečih in temnordečih držav. Slednji je bil sprejet, medtem ko nošenje mask ni več potrebno takrat, kadar je v veljavi sistem PCT. Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala je danes vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar predstavila stališča skupine glede nove različice delta ter nekaterih ukrepov.

Zaradi povišanja števila okužb z delta različico, zlasti v Veliki Britaniji, ki sicer dosega boljšo precepljenost kot Slovenija, so se lahko pojavila namigovanja o neučinkovitosti cepiv. Kot je poudarila Logar, trenutno zbolevajo predvsem necepljeni in mlajši oziroma z enim odmerkom. Po znanih britanskih podatkih je med potrjenimi okužbami bilo zgolj 0,5 % tistih, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma. Obenem je opozorila na pomembnost spoštovanja splošnih ukrepov, upoštevajoč, da gre za različico, ki je bolj kužna in se tudi hitreje širi.

Maske ponekod še vedno obvezne

Vlada je danes sklenila, da maske niso potrebne takrat, kadar se upošteva princip PCT. ''V ostalih primerih so maske še vedno potrebne, ravno zaradi tega, da zamejimo širjenje nove variante,'' je pojasnila Logar. Kot je dodala, je šlo pri odločitvi glede obveznega nošenja mask v zaprtih prostorih za kompromis s sistemom PCT oziroma digitalnim potrdilom. Osebe, ki izpolnjujejo te pogoje, predstavljajo namreč bistveno manjše tveganje za prenos okužb, je pripomnila.

''V Veliki Britaniji doslej niso imeli velikega pritiska na bolnišnice, a žal pri nas na to moramo računati,'' je primerjala epidemični situaciji. Razlog je v tem, da je odstotek cepljenih, predvsem pri osebah nad 50 let s pridruženimi boleznimi, pri nas manjši. Pozvala je k cepljenju, da bodo jesenski meseci manj obremenjeni: ''Zato je pomembno, da se čim prej in v čim večjem številu odločimo za cepljenje.''

Mateja Logar Zdravje Bo cepljenje obvezno? To pravi Mateja Logar, Bojana Beović meni drugače ...

Digitalno covid potrdilo kot pogoj vstopa v Slovenijo?

''Predlagali smo, da se po 15. juliju sistem digitalnega covidnega potrdila določi kot pogoj za vstop v Slovenijo,'' je sporočila Logar, saj se s tem načinom omogoča sledljivost in znanje, kdo je zaščiten ob prihodu v državo. O tem bo prihodnji teden odločalo tudi Ministrstvo za notranje zadeve, je dodala.

Pojasnila je še, da potekajo pogovori za različne scenarije ob porastu okužb, tako v šolstvu, zdravstvu, a da so ti ''odvisni od odstotka precepljenosti.''

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • krucefiks 14:20 09.julij 2021.

    nosite maske,če ne se bodo tolk še zlagal da se boste usral

  • Avatar erof
    erof 17:23 08.julij 2021.

    maske so obvezne še samo na sekreti kjer fest smrdi pa nikjer več