Slovenija
99 ogledov

Mastercard uvaja malo revolucijo na področju kartic

Mastercard Mastercard
Družba Mastercard je predstavila kreditno kartico, pri kateri je avtorizacijo z osebno PIN številko zamenjal čitalec prstnih odtisov.

Mastercard je prvi izmed velikih družb s področja plačevanja s plastičnim denarjem, ki je uvedel senzor prstnih odtisov na kreditne kartice. 

Kartica zaradi vgrajenega senzorja ni nič debelejša od klasičnih, omogoča pa večje udobje, saj lastniku ni potrebno vpisovati PIN številke v terminal, marveč je za avtorizacijo dovolj, da položi prst na del kartice s senzorjem. 

Kartica deluje na vseh obstoječih čitalcih za čip kartice, doslej pa so novost že stestirali na trgu v Južnoafriški republiki. V prihodnjih mesecih kartica prihaja v Evropo, polna globalana uvedba pa je načrtovana za prihodnje leto. 

Čeprav ima kartica čitalec, pa nekateri strokovnjaki opozarjajo, da to še ne pomeni, da je ni mogoče zlorabiti. To je pokazala podobna tehnologija pri mobilnih telefonih, saj je mogoče ponarediti odtis ob pomoči odtisa na predmetu, ki se ga je lastnik prej držal, denimo kozarca. Vsekakor pa se strinjajo, da je obstoječa tehnologija PIN šibkejša zaščita od prstnega odtisa, poroča BBC. 

Da bi kartico s čitalcem lahko uporabljala, bo morala stranka pred tem v eno izmed specializiranih bank, kjer ji bodo skenirali prstne odtise. Uporabniki bodo lahko na čip shranili dva različna prstna odtisa, vendar le svoja. 

Za transakcije prek interneta bo tudi pri novi generaciji kartic še vedno potrebna klasična metoda verifikacije, denimo prek kode CVV.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.