Slovenija
13246 ogledov

Svetovalna skupina napoveduje nove spremembe pri omejevanju covida

Mateja Logar Vlada RS, twitter
Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje dr. Mateja Logar pravi, da se o tem že kar nekaj časa intenzivno pogovarjajo.

Od srede dalje bodo veljali drugačni pogoji za odrejanje karanten. Kot je za Odmeve TV Slovenija dejala dr. Mateja Logar, ne gre za idealno rešitev, a smo v situaciji, ko je treba iskati kompromise. Že v prihodnjih dneh pričakuje, da bo vidno, kako se bo odločitev izkazala v šolah. 

Po novem bodo namreč posamezni oddelki odšli v karanteno šele, ko bo pozitivna tretjina učencev, pred tem pa bodo v primeru pojava okužbe v oddelku tisti, ki ne bodo v samoizolaciji sedem dni zapored izvajali samotestiranje. 

V tujini se v nekaterih državah odločajo za spremembe v režimu testiranja. "O tem se že kar nekaj časa intenzivno pogovarjamo," je povedala Logarjeva. Potreben je temeljit premislek o tem, katere skupine je treba testirati in pri katerih bi bilo testiranje s hitrimi antigenskimi testi dovolj za potrjevanje okužb. "Pri določenih skupinah bo treba verjetno spremeniti določene kompromise, spremeniti protokol testiranja, da se bo zmanjšal pritisk na laboratorije," je pojasnil. Smiselno je namreč, da testirane osebe dobijo rezultat čim prej. 

Spreminjanje strategije boja z omikronom v tem trenutku ni smiselno, saj po njenih besedah vemo premalo o omikronu, da bi si upali spreminjati strategijo. Ukrepi so še vedno potrebni. "Če bi bilo idealno, potem številke hospitalizacij ne bi naraščale," je dodala. "Pripravljamo se na najslabši scenarij in upajmo na najboljšega."

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 17
  • Pišmevuh 19:35 18.januar 2022.

    Spij rajši nekaj.

  • Ender3 12:43 18.januar 2022.

    Sramota zanje in poklic, ki ga predstavljajo. Čas prehladnih obolenj je, dobro bi bilo slišati iz njihovih ust kaj, praktičnega in koristnega kot, posledico njihovega intenzivnega razmišljanja in ukrepanja.

  • eminenca 12:26 18.januar 2022.

    tolpa izredno dobro plačanih basačev