Slovenija
113 ogledov

Matere Srebrenice: "Morali bi ga obsoditi na dosmrtni zapor"

Srebrenica Profimedias
Sodbo nekdanjemu voditelju bosanskih Srbov je v Srbiji ter v Bosni in Herecegovini v živo spremljalo veliko število ljudi. V Srbiji so nekateri pričakovali oprostilno sodbo, iz Srebrenice pa sporočajo, da je 40-letna zaporna kazen še premila.

"On je nas vse matere obsodil. On je ta zločinec, ki nas je obsodil, da živimo same," je za televizijo Nova, ki je spremljala razglasitev sodbe Radovanu Karadžiću v Srebrenici, povedala Mira Đoga. Med tem pa je Hanifa Đogaz jasno povedala, da bi Karadžića morali obsoditi na dosmrtno kazen: "Ali bi on želel tako kot me mame hoditi od grobnice do grobnice?"

Predsednica združenja Matere Srebrenice Munira Subašić je povedala, da z razsodbo niso povsem zadovoljne ter da upajo, da bodo Karadižiću primerno kazen dosodili na drugi stopnji.Od tožilstva, ki je napovedalo pritožbo,pričakuje, da bo pripravilo boljše dokaze in doseglo strožjo obsodbo ter predvsem dokazalo, da je bil storjen genocid ne le v Srebrenici, ampak tudi v drugih sedmih občinah iz obtožnice.

Subašićeva je v intervjuju za Žurnal24 ob 20. obletnici Srebrenice sicer povedala, da bi morali vsi, ki so krivi za ubijanje na katerikoli strani, za svoja dejanja odgovarjajo.Enkrat bodo morali. Bog bo za to poskrbel.” Srebreniške matere po dveh desetletjih še vedno zahtevajo, da vsi, ki so sodelovali v pokolu, dobijo uradno svoja imena. “Poznamo imena žrtev, hočemo imena vseh zločincev, ki so sodelovali, in da vsi dobijo pravično kazen!

Za razliko od Karadžića, ki je preko svojega odvetnika že napovedal pritožbo, je odločitev sodišča pozdravilo tožilstvo. "Zadovoljni smo, ker je sodni senat sprejel naše obsežne dokaze in nedvomno potrdil odgovornost Radovana Karadžića za zločine. Ti zločini so bili storjeni v številnih občinah v BiH in vključujejo obleganje Sarajeva in genocid v Srebrenici," so sporočili iz urada haaškega tožilca in nadaljevali, da leta 1993 svet odločil, da si žrtve v bivši Jugoslaviji zaslužijo pravico.

Sodbo je pozdravil tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein, ki je navedel, daje ta sodba močan dokaz, kako trdno je mednarodna skupnost odločena, da morajo vojni zločinci odgovarjati za svoja dejanja.

Komentarjev 5
  • s.i.k. 13:21 25.marec 2016.

    .itak. če se pa komot samoozaščitijo/ zato so si pa to zmislili

  • Avatar @narhist
    @narhist 19:33 24.marec 2016.

    Verjetno zanj 40 letna zaporna kazen pomeni dosmrtni zapor, pa vendar bi bilo prav, da bi se sodba glasila: dosmrtni zapor.

  • ac-dc 19:10 24.marec 2016.

    Če znam računati na plus in minus in upoštevam njegovo starost, je 40 let dvojna dosmrtna kazen.