Slovenija
263 ogledov

Mati lahko dostopa do podatkov o otroku, oče ne

zdravstvena kartica Žurnal24 main
S kvalificiranim digitalnim potrdilom lahko do podatkov o svojem otroku dostopa le mati, oče pa ne.

Aprila je v praksi zaživel sistem naročanja na zdravniške preglede prek sistema eNapotnica. Pacienti se lahko na preglede naročijo prek spletne strani https://narocanje.ezdrav.si. Bralka, ki je na pregled naročala svojega otroka, je pri tem naletela na zanimivo situacijo.

Odločila se je za uporabo sistema brez kvalificiranega digitalnega potrdila. Pri pregledu obrazca je opazila, da niso navedeni kontaktni podatki, ne telefonska številka ne elektronski naslov. Ko je želela sama dopolniti manjkajoče podatke, tega ni mogla storiti. Posledično tudi ni dobila na elektronski naslov sporočila o tem, kdaj ima otrok dodeljen datum za pregled. 

Ministrstvo napoveduje spremembo

"Kontaktni podatki pacienta so sestavni del eNapotnice, zato ni predvideno njihovo kasnejše dodajanje," pravijo na ministrstvu za zdravje (MZ). "Ob zasnovi sistema je bilo pričakovano, da bodo pacienta naročali že pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, kjer so eNapotnico napisali, zato je treba kontaktne podatke vpisati oziroma prenesti iz informacijskega sistema zdravstvene ustanove, kjer se napotnica napiše." Na ministrstvu pričakujejo, da se bo s širitvijo storitev, kamor bo pacienta možno naročiti povečal tudi delež pacientov, ki jih bodo dejansko naročili izvajalci zdravstvene dejavnosti. 

Napovedali so, da bo v kratkem dodana kontrola obveznega vnosa kontaktnih podatkov na eNapotnici. "To pomeni, da se eNapotnice, ki ne bo imela vnesenega vsaj enega kontaktnega podatka (ali telefona ali elektronskega naslova), ne bo dalo shraniti," pravijo na MZ. Kot še dodajajo, so kontaktni podatki pacienta sestavni del informacijskega sistema pri izvajalcu dejavnosti, ki bi morali biti urejeni. 

eNaročanje | Avtor: eVEM eVEM

S potrdilom za otroke lahko ureja le mati

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) še ne morejo napovedati, kdaj bo sprememba uveljavljena, verjetno pa ne pred koncem meseca. "Vzrok je v tem, da trenutno nimamo sredstev, da bi lahko naročili in plačali ustrezne spremembe pri vzdrževalcu rešitve," je pojasnil Simon Indihar z NIJZ.

Uporabniki, ki imajo kvalificirano digitalno potrdilo, lahko že sedaj prek portala spreminjajo svoje kontaktne podatke. "Dostop s kvalificiranim digitalnim potrdilom do podatkov o svojem otroku, lahko trenutno izvede le mati. Predvideno je, da se dovoljenje razširi tudi na očeta in skrbnike. Kdaj se bo to izvedlo, je v domeni MNZ, roki pa so povezani z njihovim javnim naročilom, razpoložljivimi sredstvi ipd," je dejal Indihar. 

Težava tudi s kadrovskimi viri

V naslednjih nadgradnjah sistema niso predvidene druge posebne spremembe. Uporabniška izkušnja naj bi se izboljšala predvsem z izboljšanjem kvalitete podatkov o prvih prostih terminih, ki jih v sistem eNaročanja dobi pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti. "Na paciente bo vplivala tudi uvedba bele napotnice in delovnega naloga v sistem eNaročanja. Zaradi pomanjkanja kadrovskih virov s pripravo teh rešitev še nismo začeli, zato tudi ni določenih rokov," pojasnjuje Indihar. 

Trenutno se velika večina naročanj opravi pri napotnih zdravnikih, torej tam, kamor se želijo pacienti naročiti. Manjši del eNaročil je izveden s strani pacienta samega prek portala zVem. Do sedaj so zabeležili le posamezne primere, ko je eNaročanje izvedel že zdravnik, ki je izdal eNapotnico. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • erikkk 17:29 15.junij 2017.

    ko se zahteva plačilo od očeta pol se moške vlač po sodiščih. Ko pa oče želi biti odgovoren in enakopraven z materjo pa se mu pavice diskriminirajo/kratijodejte se že spravit v red v tej državi in ne delat otrokom škode

  • Alen Jazbec 08:50 14.junij 2017.

    diskriminacija, kakor marsikaj drugega. Žalostno.

  • alojzr 08:24 14.junij 2017.

    Imajo tako pogodbo, kjer je sprememba vsake pike ali vejice v programski kodi jurja evrov. 70% od tega gre računalničarjem, 30% provizije tistemu, ki jih je "izbral" na razpisu.