Slovenija
42 ogledov

Matoz bo tožil

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Sredi avgusta bo Franci Matoz v imenu odjemalcev vložil prve tožbe zaradi preplačane elektrike proti Elektru Gorenjska, kjer pravijo, da je napoved tožb preuranjena.

Poleg Elektra Gorenjska so zahtevke za vrnitev preplačane elektrike zavrnili tudi v Elektru Primorska in Maribor (vseh je okoli 30 tisoč), medtem ko Elektro Ljubljana in Celje uradnega odgovora še nista poslala, sta pojasnila Rado Pezdir, predsednik društva za vračilo preplačane električne energije, in odvetnik Franci Matoz.

V Elektru Gorenjska menijo, da je napoved Matoza o tožbi nepotrebna in preuranjena, ker so že julija začeli s postopki vračila preplačane elektrike oziroma še pred vložitvijo zahtevkov odvetniške pisarne Matoz, je pojasnila Renata Križnar. Dodala je, da bodo poravnali vse zneske preplačane elektrike skupaj z zamudnimi obrestmi vsem odjemalcem, ne samo tistim, ki so vložili zahtevek prek Matoza.

Matoz: "Stroškov ne bo"
Ta je napovedal, da bodo zaradi zavrnitve najprej sredi avgusta vložili 520 tožb proti Elektru Gorenjska. Matoz soglasij odjemalcev za to še nima, a pravi, da jih bo zdaj začel zbirati. Ob tem je zagotovil, da odjemalci zaradi tožb ne bodo imeli stroškov: "Stroškov ne bo, ker iz pooblastila, ki so ga podpisali, izhaja, da jih ne bodo imeli in da denar za vse stroške založi odvetniška družba. Tudi v primeru pravdanja ne bodo imeli nikakršnih stroškov."

Spomnimo, da naj bi Odvetniška družba Matoz za vsak zahtevek za povračilo preplačane elektrike od distributerjev terjala povračilo stroškov v višini 75 evrov in ker je zahtevkov okoli 50 tisoč, bi to naneslo 3,75 milijona evrov. Zneski vračil zaradi kartelnega dviga cen naj bi sicer v povprečju znesli med 10 in 15 evrov na gospodinjstvo.

Primer zanima tudi Evropsko komisijo
Matoz je še enkrat poudaril, da se ne strinjajo, da bi distributerji odjemalcem denar vrnili prek poračuna: "Najprej morajo za vsakega odjemalca, ki je vložil zahtevek, izračunati, koliko bi mu morali vrniti, potem pa se bomo mi začeli z njimi usklajevati, ali bi bili s takim načinom vračanja denarja zadovoljni." Pezdir pa je izpostavil, da je ta primer začela spremljati tudi Evropska komisija.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.