Slovenija
34 ogledov

Matoz: "KPK v škodo predsednika kršila ustavo"

Čeprav je predlagal obvezno razlago, Franci Matoz priznava, da bi bila Sončna hi Žurnal24 main
Postopek Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zoper premiera Janeza Janšo je bil nepravilen, ugotovitve komisije pa napačne, je pojasnil Janšev odvetnik Franci Matoz. Ob tem meni, da so predsedniku vlade nezakonito odvzeli možnost pojasniti, kako je prišel do premoženja.

Franci Matoz je zatrdil, da je KPK pri pripravi svojega poročila v škodo predsednika vlade grobo kršila ustavo, poleg tega pa si je dovolila kršiti zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter lastni poslovnik, ko udeležencem v postopku ni dala možnosti, da se o osnutku poročila izjavijo.

Protikorupcijska komisija poleg tega po njegovem prepričanju "povsem nepravilno, nepopolno in zmotno ugotovi dejansko stanje ter sprejme povsem zmotne sklepe, ki nimajo dokazne podpore in so daleč od resničnih dejstev".

Nadzor nad premoženjem funkcionarjev je, kot pojasnjuje Matoz, namenjen temu, da se ugotovi, ali se je premoženje funkcionarja v času trajanja funkcije "nesorazmerno" povečalo. "To ne pomeni, da se mora nekdo spomniti, kako je plačal položnico za elektriko leta 2006," dodaja.

Po njegovem mnenju je pomembno, da se premoženje funkcionarja ne poveča nesorazmerno z dohodki, ki jih prejema, in da zna pojasniti, kako je do premoženja prišel: "Ta možnost je bila predsedniku vlade, pa tudi gospodu Jankoviću, odvzeta in zato je po mojem mnenju poročilo KPK-ja nezakonito."

Glede prodaje parcele v Trenti Matoza preseneča, da komisija pri ugotovitvah o vrednosti zemljišča vrednost dokazuje z oceno Gursa, v postopku pa ne uporabi sodnega cenilca, ki bi vrednost ocenil.

"Kot da pred letom 2004 ni imel premoženja"

"Komisija se je z ugotavljanjem vrednosti ukvarjala več kot eno leto in ni mogoče, da v tem času ni bilo mogoče vrednosti ugotoviti s cenilcem," poudarja Matoz.

Prav tako je za Matoza nenavadno, da je KPK preverjala prihodke in premoženje predsednika vlade od leta 2004 do danes, "kot da pred letom 2004 premoženja ni imel".

"Nadzor je bil za različne zavezance opravljen za različna obdobja, zato pa je povsem nelogično in neživljenjsko pričakovati, da bo lahko predsednik vlade pojasnil vsak račun za elektriko, vodo in podobno od leta 2004, pa tudi to, kdo je kdaj peljal avtomobil na servis," poudarja Janšev odvetnik.

O tem, da je premier kršil zakon s tem, ko je zamujal pri obveščanju komisije o spremembah premoženja, Matoz priznava, da "gre za napako, ne pa za opustitev prijave in to je vse".

Komentarjev 5
  • tralala 10:25 26.januar 2013.

    Takemu osebku pravimo rjavi nosek. Rjav od gologlavčevega kakca.

  • dragec 14:21 17.januar 2013.

    VLADA VLADA - VLADA PADA!!!

  • Zoran Jovanovic 14:00 17.januar 2013.

    dej opica ena firerjeva a se moraš takoj oglasiti in ga braniti. sej vsi vemo da imate vse luknje v zakonu preštudirane, sej ste jih sami spisal - lopovi gotofi ste raja vam bo prej ali slej sodila