Slovenija
1245 ogledov

Mazači nad spomenik edinosti

Spomenik edinosti Reševalni pas/Twitter
Dan po spravni slovesnosti v Celovcu so se spravili na spomenik edinosti.

Spomenik v središču Celovca so neznanci ponoči pomazali s črno in turkizno barvo, zraven pa v slovenščini napisali Smrt fasizmu.

Alexander Van der Bellen Usodni dan Slovenija Avstrija se je opravičila koroškim Slovencem

Premier Janez Janša je danes na Twitterju obsodil oskrunitev spomenika koroški enotnosti, ki stoji na dvorišču deželne vlade avstrijske Koroške v Celovcu. Kot je zapisal, dejanje škodi koroškim rojakom in ugledu Slovenije v svetu.

"Primitivna levičarska mazaška sramota, ki škodi izključno koroškim rojakom in ugledu Slovenije v svetu. Posredno pa jo omogoča tudi slovensko tožilstvo, ki v praksi podpira ideološko obarvane grožnje s smrtjo," je tvitnil slovenski premier.

Vandalizem v Celovcu se je zgodil po sobotni spravni slovesnosti ob 100. obletnici koroškega plebiscita. Spomenik so neznanci ponoči pomazali s črno in turkizno barvo, zraven pa v slovenščini napisali Smrt fasizmu. Pristojne oblasti so davi uvedle preiskavo incidenta.

Vandalizem je sprožil ogorčenje med avstrijskimi politiki. Med drugim so ga obsodili deželni glavar Peter Kaiser in avstrijski predsednik Alexander van der Bellen.

Kritični so tudi predsedniki vseh treh organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 13:38 12.oktober 2020.

    Klasika blišča in bede kulture levakov.