Slovenija
19 ogledov

Med Dolenjci največ kriminalcev

egipt EPA
Po poodatkih, zbranih iz slovenskih sodišč in tožilstev je bilo lani obsojenih 6.218 polnoletnih oseb in 240 mladoletnikov, kar je bistveno manj kot leto pred tem. A število ovadenih ne upada.

Po podatkih statističnega urada je bilo lani ovadenih 36.833 polnoletnih oseb, kar je za 12 odstotkov več kot leto prej, 1.933 mladoletnikov in 2.025 pravnih oseb, kjer je tudi največji porast, in sicer 46 odstotni. Na leto je tako ovadenih skoraj dva odstotka prebivalcev države. 

kriminal 2015 | Avtor: SURS SURS

Delež obsojenih po spolu se skozi leta bistveno ne spreminja: okrog  87 odstotkov vseh obsojenih polnoletnih storilcev so moški. Odstotek obsojenih na tisoč prebivalcev je najvišji v jugovzhodni Sloveniji, najnižji pa na Goriškem in nato v Zasavju ter na Gorenjskem. Odgovore, ali je to povezano z reševanjem zaostankov, z večjim pripadom zadev ali čim tretjim, od novomeškega okrožnega sodišča še pričakuejmo.

Delež obsojenih je bil tudi v letu 2015 največji na področju kaznivih dejanj zoper premoženje (43 %).

kriminal 2015 | Avtor: SURS SURS

Največ osebam med polnoletnimi storilci (73 odstotkom) je bila izrečena pogojna zaporna kazen, med mladoletnimi storilci pa nadzorstvo organa socialnega varstva (prav tako 73 odstotkom).

Letos manj kaznivih dejanj 

Kot ugotavlja policija, se letos nadaljuje upadanje kaznivih dejanj.  V prvega pol leta so zabeležili skoraj za četrtino manj gospodarskega kriminala, predvsem ko gre za pranje denarja. Bistveno več pa je korupcije, spolnih napadov in primerov ogrožanja varnosti. Več je organiziranega kriminala, za kar 83 odstotkov se je denimo povečalo število kaznivih dejanj povezano z drogami in nedovoljenimi snovmi v športu.

Zanimivo je denimo, da je policija letos obravnavala za več kot 60 odstotkov manj primerov neplačevanja preživnin. 

Komentarjev 2