Slovenija
13656 ogledov

Med Golobom in Bobnarjevo vse bolj napeto: "Ne bom popustila!"

Tatjana Bobnar Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije
Notranja ministrica je po včerajšnji zaušnici na vladi danes podala izjavo za javnost.

Kot smo že poročali, včeraj je vlada imenovala Boštjana Lindava kot v. d. generalnega direktorja policije, kljub temu, da je notranja ministrica Tatjana Bobnar predlagala njegovo polno imenovanje, čemur naj bi - po informacijah N1 - nasprotoval premier Robert Golob. 

V današnji izjavi za javnost Bobnar poudarja, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem bo vztrajala, je zatrdila in spomnila na predvolilne obljube. Lindav uživa njeno polno zaupanje.

Spomnila na obljube

Ministrica vztraja pri stališču, da se politika ne sme vmešavati v delo policije. "Prepričana sem, da je nazadnje to tudi stališče vlade Republike Slovenije, ker konec koncev je to ljudem obljubljala," je bila jasna.

Pri tem bo vztrajala, tudi če jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala. "To me je 13. marca 2020 stalo položaja generalne direktorice policije, ker politiki nisem dala podatkov, za katere je v nadaljevanju tudi državno tožilstvo ocenilo, da ji niso pripadali, in na tem stališču stojim tudi sedaj kot ministrica za notranje zadeve," je dejala.

Lindav je bil od vsega začetka njena izbira za funkcijo generalnega direktorja policije, zato ker je karierni policist, profesionalen, strokoven, predvsem pa je tudi v zadnjih dveh letih, ko so se dogajale zlorabe znotraj policije, pokazal dobršno mero poguma in skupaj z nekaterimi drugimi o tem tudi spregovoril na parlamentarni preiskovalni komisiji, je naštela ministrica. "Tudi na podlagi teh pričanj je lahko politika v predvolilnem času sporočala, kaj vse je treba v policiji spremeniti," je izpostavila.

Lindav je bil na uradniškem svetu ocenjen kot primeren za to funkcijo, zato ga je predlagala za imenovanje s polnim mandatom. "Da pa ne bi policija z današnjim dnem ostala brez vodje, je bil včeraj imenovan kot vršilec dolžnosti," je dejala Bobnar.

"Zaupanje mora biti v obe smeri"

Tako zahteven resor lahko po njenih besedah vodiš le z ekipo, ki ji zaupaš. "Ne z ekipo, kot jo morda želi sestaviti nekdo drug," je poudarila. Depolitizacijo policije so po njenih navedbah volivci na aprilskih volitvah prepoznali kot pomembno nalogo. "In to ves čas z vodstvom policije tudi delamo, torej krepimo zakonitost in spoštovanje človekovih pravic," je dejala.

Na vprašanje, kaj zanjo pomeni, če vlada Lindavu ne bo podelila polnega mandata, pa je odgovorila, da bo odločitev pustila za takrat. "Seveda je medsebojno zaupanje zelo pomembno, ampak saj veste, zaupanje mora iti v obe smeri," je izpostavila.

Lindav zapleta ne komentira

Lindav odločitve vlade ni želel komentirati. Izpostavil je, da so v zadnjega pol leta izvedli toliko organizacijskih in kadrovskih sprememb v smeri demokratizacije policije, kot jo v večini drugih organov, kjer teh problemov z imenovanji ni bilo, niso. "Policija je v službi ljudstva in javnomnenjske raziskave kažejo, da je policija pod mojim vodstvom, pod delom moje ekipe to zaupanje spet pridobila. In če kdo ocenjuje delo policije, je to seveda ljudstvo, družba," je dejal.

Na vprašanje, če ima občutek, da od njega zahtevajo politični obračun v policiji, je odgovoril: "Dejstvo je, da ves čas zagovarjamo vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda v skladu z delovnopravno zakonodajo, in nikoli in nikdar tega načela ne bom prekršil."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • oneh 21:51 02.december 2022.

    Levaki pač ne vedo. da je bistvo sobivanja sodelovanje. Ne moreš v sožitju živeti s sosedom, kateremu boš nenehno oporekal, prav tako ne moreš polno živeti v soseski, kjer boš nenehno ponavljal, kako je ta in ta delal to in ...prikaži več to. Ob tem pa z ničemer ne boš človeku, kateri ni levak in je torej razumsko zaveden ( za rdeče ovce obstajajo drugi standardi) zdravorazumsko pojasnil to in ono v zvezi s tem in onim. Ker pa vem, da levaki to ne boste razumeli mejte svobodo in plešite, plešite, plešite....

  • andrej084 18:35 02.december 2022.

    Ministrica naj postavi ograjo nazaj in varuje Slovenijo pred potencialnimi teroristi...

  • lojs 17:09 02.december 2022.

    zakaj se delate lepe hinavci?, treba je počistit do dna, DO DNA ... tiste, ki so dali ukaze, potem šefi, potem pa še policaje na ulici, vse ... in da ne pozabimo še vse tiste, ki se nismo udeležili protestov, ...prikaži več tudi mene ... ko se puca se puca, nimaš kaj, folka itak ne rabimo ... ob tej priliki bi lahko troha prodal svojo znamko "očistimo in prenovimo slovenijo" ravno golobu ... dal sem brezplačno idejo