Slovenija
33331 ogledov

Med Janšo in Gantarjem vedno bolj napeto

Janez Janša Epa
Erjavec podprl Gantarja, s katerim je Janša vse bolj nezadovoljen.

Spletni portal Necenzurirano.si poroča o vse bolj napetih odnosih med predsednikom vlade Janezom Janšo in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ki začasno vodi Demokratično stranko upokojencev (DeSUS). 

Po njihovih informacijah Gantar na včerajšnji dopisni seji vlade ni glasoval za sprejetje šestega paketa proti korona ukrepov. Na pobudo ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs (SDS), je namreč vlada vanj vnesla tudi določbe, ki stranki DeSUS v času trajanja epidemije onemogočajo izvedbo načrtovanega kongresa, na katerem bi člani odločali o novem predsedniku. "Gantar naj bi že v ponedeljek zahteval umik teh določb iz predloga zakona o interventnih ukrepih. Toda v predlogu, o katerem je vlada odločala včeraj zvečer, so ostale," so zapisali. 

Novinarji portala se sprašujejo, ali želi Janša na vsak način preprečiti prihod Karla Erjavca na čelo DeSUS-a?

Predlog zakona sicer predvideva, da lahko politične stranke in društva v času začasne delne omejitve gibanja kongres skličejo dopisno, čeprav ga stranka lahko skliče dopisno le pod pogojem, da zagotovi enakopravnost sodelovanja vseh članov. "Na tej točki bi lahko imeli v DeSUS težavo. Gre za velikanski logistični zalogaj, saj ima stranka približno pet tisoč članov. Med njimi prevladujejo upokojenci in člani starejše generacije, ki niso vešči uporabe informacijskih tehnologij ali pa celo nimajo dostopa do svetovnega spleta. Pri dopisnem glasovanju bi se odprlo vprašanje tajnosti glasovanja..."

Če stranka ne bi mogla izpeljati kongresa, bi se mandat zastopnika društva avtomatično podaljšal na čas po koncu epidemije. "Gantar bi torej ostal začasni vodja stranke, Karl Erjavec in Srečko Felix Krope, ki se bosta na kongresu potegovala za položaj predsednika, pa bosta morala počakati še nekaj mesecev. Za toliko bi se prenesle v prihodnost tudi vse kalkulacije, kako bo dogajanje v DeSUS vplivalo na obstoj Janševe vladne koalicije." Po pisanju portala je včeraj Erjavec na sestanku z Janšo podprl Gantarja, "s katerim je premier vse manj prikrito nezadovoljen." 

 

V zadnjem tednu že drugič nasprotoval vladnim odločitvam

Po pisanju portala je minister za zdravje prejšnji četrtek nasprotoval sprejetju odloka, s katerim je vlada ponovno odprla prodajalne s tehničnim blagom in pohištvom, specializirane otroške trgovine, pedikerske salone in nekatere druge storitve.

Ob tem še spomnimo na ostro "tviter" debato med Gantarjem in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom na temo zaostovanja ukrepov, ki jih zdravstveni minister zelo vneto zagovarja. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 31
  • munja 09:45 12.november 2020.

    Pa, kaj vam še ni jasno? Zaradi tistih, ki se že od vsega začetka ne držijo ukrepov, bodo ljudje umirali na hodnikih, pred bolnicami in še kje, ker se bo zdravstvo zaradi preobremenjenosti osebja sesulo in ne bodo mogli pomagati ...prikaži več vsem obolelim!!! ČE BI SE KRETENI DRŽALI UKREPOV, DO TEGA NE BI PRIŠLO!!!

  • mirror 06:46 12.november 2020.

    Napetosti vidite samo mediji.

  • Ivo 00:20 12.november 2020.

    Pa bo Gantar nov mandatar? Trenutno mu ljudstvo kar zaupa! Zlahka odj... tepce in sestavi novo koalicijo!