Slovenija
21 ogledov

Med najboljšimi državami za matere

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Slovenija se je v raziskavi ameriške organizacije Save the Children, ki si prizadeva izboljšati položaj otrok po svetu, uvrstila na 16. mesto med za matere najboljšimi državami.

V raziskavi, v kateri je Save the Children primerjal dobrobit mater in otrok v državah po svetu, se je Slovenija uvrstila na 16. mesto, kar zadeva položaj mater, poleg tega pa na 12. mesto, kar zadeva položaj žensk, in na 20., ko gre za položaj otrok.

Organizacija je v raziskavi, dostopni na spletni strani http://www.savethechildren.org/, preučevala vrsto dejavnikov, ki vplivajo na zdravje in blaginjo žensk in otrok, vključno z dostopom do zdravstvenega varstva, izobraževanja in zaposlitvenih možnosti. Tokratno 11. poročilo zajema 160 držav, med njimi 43 razvitih in 117 držav v razvoju.

Norveška na vrhu
Na vrhu lestvice so letos Norveška, Avstralija, Islandija in Švedska. Sledijo jim Danska, Nova Zelandija, Finska, Nizozemska, Belgija in Nemčija. V prvih 10 državah glede na raziskavo beležijo zelo dobro zdravstveno oskrbo otrok in mater, prav tako pa sta dobra njihov ekonomski položaj in stopnja izobrazbe.

Na dnu Afganistan
V desetih državah na dnu lestvice, kjer so pred Afganistanom Niger, Čad, Gvineja Bissau, Jemen, DR Kongo, Mali, Sudan, Eritreja in Ekvatorialna Gvineja, pa je slika ravno nasprotna. V teh državah je stanje vseh dejavnikov, ki vplivajo na dobrobit mater in otrok, slabo.

V povprečju v teh državah ena izmed 23 mater umre zaradi zapletov v nosečnosti. Eden izmed šestih otrok umre pred petim rojstnim dnem, eden izmed treh pa trpi zaradi podhranjenosti.

Skoraj 50 odstotkov prebivalstva ob tem nima zagotovljenega dostopa do čiste pitne vode. Ob petih dečkih pa so le štiri deklice vpisane v osnovno šolo.

Podatki, ki kažejo razkol
Razkol je najbolj viden ob primerjavi Afganistana in Norveške. Medtem ko je izurjeno osebje navzoče pri pravzaprav vsakem porodu na Norveškem, ima le 14 odstotkov mater tovrstno pomoč v Afganistanu.

Povprečna Norvežanka ima za seboj več kot 18 let formalne izobrazbe in bo dočakala 83 let. Pri tem 82 odstotkov Norvežank uporablja eno izmed sodobnih metod kontracepcije, le ena izmed 132 pa izgubi otroka pred njegovim petim letom starosti.

Povprečna Afganistanka ima medtem za seboj le nekaj več kot štiri leta izobrazbe, doživela pa bo le 44 let. 16 odstotkov jih uporablja sodobno kontracepcijo. Več kot eden izmed štirih afganistanskih otrok umre pred petim letom starosti. To pomeni, da verjetno skoraj vsaka afganistanska mati trpi zaradi smrti otroka.

ZDA na 28. mestu
Sicer pa se v raziskavi niso najbolje odrezale ZDA, saj so se uvrstile na 28. mesto. Razlog za to je predvsem stopnja smrtnosti med materami, ki je ena izmed najvišjih v razvitih državah.

V ZDA namreč umre ena izmed 4800 mater. Prav tako ZDA za drugimi razvitimi državami zaostajajo na področju porodniškega dopusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.