Slovenija
488 ogledov

Med poroko so okradli celo vas

Vlom Profimedias Fotografija je simbolična.
V času porok in pogrebov se ljudje vse pogosteje odločajo za zasebno varovanje. Zabeležili so že primere, da so med poroko vlomili v hiše po vsej vasi.

"Ko se začnejo poroke, delam skoraj vsak vikend," nam je povedal varnostnik, ki ne želi biti imenovan. Pojasnjuje, da je razlog za to sezona porok, ko svatje pogosteje najemajo varnostnike, da jim v odsotnosti čuvajo hiše in stanovanja. Dodaja, da gre včasih iz istega razloga varovati stanovanje ali hišo, ko so njihovi lastniki odsotni zaradi pogreba. 

PREBERITE ŠE: 

Policija pravi, da podatkov o vlomih v stanovanjske objekte ne beležijo na tak način, da bi lahko 
predstavili, koliko je primerov vlomov v času dogodkov, kot so poroke, druga družinska slavja ali pogrebi. 

Na policiji ne beležijo nič posebnega

"Lahko pa potrdimo, da v zadnjem času nismo obravnavali primerov, vsaj ne večjega števila, kjer bi storilci izkoriščali odsotnost lastnikov stanovanj in stanovanjskih hiš zaradi pogrebov ali porok," je povedal Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. "Teh primerov je bilo več v preteklosti, zato smo večkrat svetovali, da se stanovanja in stanovanjske hiže ustrezno, tudi fizično, zavarujejo v čas odsotnosti zaradi porok in pogrebov."

Pri družbi za zasebno varovanje Sintal so že pred časom zaznali povečano pogostost vlomov v nevarovane stanovanjske objekte na določenih območjih v času porok in pogrebov. "Dogajali so se v času, ko so bili stanovalci ali celo večina naselja vsaj nekaj ur odsotni, npr. med porokami, pogrebi," razlaga Grega Zakrajšek iz Sintala in dodaja, da so zabeležili primere, ko so vlomili v hiše po vsej vasi. "Stanovalce je ob vrnitvi pričakalo neprijetno presenečenje."

Povečano povpraševanje po varovanju

Pri Sintalu poudarjajo, da se vlomilci izogibajo varovanih objektov. "Po naših statistikah tudi na območjih, kjer število vlomov sicer narašča, pogostost vlomov in poskusov vlomov v stanovanjske objekte, ki jih varujemo, ostaja na enako nizki ravni," razlaga Zakrajšek. 

Zaradi povečanega povpraševanja so spremenili ponudbo kratkoročnega varovanja. "Možno je fizično varovanje (varovanje z varnostniki) stanovanjskih objektov za krajše časovno obdobje," pravi Zakrajšek in dodaja, da imajo pri družbi že vrsto let stabilno povpraševanje po teh storitvah. "Običajno se ljudje v takšnih primerih odločajo za varovanje z varnostnikom do 12 ur."

Vlom | Avtor: Profimedias Profimedias
Fizično in tehnično varovanje

Za čas, daljši od 12 ur, se v takšnih primerih naročniki pogosteje odločajo za kratkoročni najem varnostnega sistema, ki je priklopljen na Sintalov varnostno-nadzorni center. Alarmni sistem v primeru vloma prek varnostno-nadzornega centra hitro prikliče usposobljene varnostnike.

Tovrstno fizično-tehnično varovanje velja za učinkovito in ugodno obliko varovanja. Cena vključuje strošek montaže in demontaže, ki je odvisen od zahtevnosti objekta, v času najema pa se plačujeta povezava z varnostnonadzornim centrom, ki se začne pri okoli 25 evrih mesečno, in strošek najema opreme, od nekaj desetih evrov na mesec naprej.

Cene fizičnega varovanja z varnostniki se giblje med 15 in 20 urami, odvisno od zahtevnosti in trajanja varovanja ter ali gre za dnevno ali nočno varovanje.

Kaj pa, ko odidemo na dopust?

"Za daljši čas, prek 12 ur, se naročniki pogosteje odločajo za kratkoročni najem varnostnega sistema, ki je priklopljen na Sintalov varnostno-nadzorni center," razlaga Zakrajšek. "Alarmni sistem v primeru vloma prek varnostno-nadzornega centra hitro prikliče usposobljene varnostnike. Tovrstno fizično-tehnično varovanje velja za učinkovito in ugodno obliko varovanja." 

Vlom | Avtor: Profimedias Profimedias
Cena vključuje strošek montaže in demontaže, ki je odvisen od zahtevnosti objekta. "V času najema pa se plačujeta povezava z varnostnonadzornim centrom, ki se začne pri okoli 25 evrov mesečno, in strošek najema opreme, ki se začne pri nekaj desetih evrih mesečno," razlaga Zakrajšek. "Stanovalcem pa v vsakem primeru, ne glede na varovanje, svetujemo, naj skrbno pazijo, da svoje odsotnosti ne dajejo vedeti tretjim osebam – denimo na spletnih omrežjih – in da vlomilcem čim bolj otežijo vstop v stavbo." 

Ura zavarovanja med 12 in 20 evri

Podobne storitve ponujajo tudi druge družbe za zasebno varovanje. Pri PC Varovanju prav tako predlagajo krajše nekajurno fizično varovanje s prisotnostjo varnostnika na objektu, večdnevno varovanje z najemom alarmnega sistema ter kombinacijo tehičnega in fizičnega varovanja. 

"V zadnjih letih se povpraševanje povečuje, težko pa opredelimo natančno število teh naročil," razlaga Igor Završek, vodja PC Varovanja. Cene fizičnega varovanja se gibljejo od 12 do 19 na uro, odvisno od obsega naročila, cena fizično-tehničnega varovanja za čas dopustov pa znaša 6,50 na dan za najem alarmnega sistema z 42 evri stroškov za montažo in demontažo alarmnega sistema. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.