Slovenija
4 ogledov

Med pridržanimi največkrat vozniki

Katera žgana pijača je žejnemu Poljaku tekla po grlu, s policije niso sporočili, Žurnal24 main Vožnja in alkohol ne gresta skupaj.
Karitasova akcija 40 dni brez alkohola. Največ pridržanih vinjenih kršiteljev je med vozniki.

"V letu 2009 smo pridržali 12.392 vinjenih kršiteljev, od tega je bilo 10.091 voznikov," je za zurnal24.si povedala Nuška Tavčar, predstavnica policije za odnose z javnostmi. Podatki Policije razkrivajo, da je bilo od od skupno 24.197 kršiteljev vinjenih kar 9.523 oziroma slabih 40 odstotkov. Tavčarjeva je še dejala, da evidence, ki bi prikazovala podatke o vplivu alkohola pri nasilju v družini, ne vodijo. "Hkrati bi poudarili, da je alkohol pri obravnavi nasilja v družini pogosto prisoten, a nasilja s tem ne smemo opravičevati in ne gre za primaren vzrok nasilja, saj veliko nasilnežev dejanje stori tudi v treznem stanju," so še sporočili.

S sporočilom Za več pravega veselja brez alkohola akcija, ki poteka do 3. aprila, izkazuje solidarnost s tistimi, ki trpijo zaradi alkohola v družinah, žrtvami prometnih nesreč, povzročenih zaradi alkohola, in s tistimi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola. Zaradi alkohola v Sloveniji trpi približno dvesto tisoč družin.

Preizkusimo svoj način razmišljanja
Predstavnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Bojan Žlender pravi, da je alkohol problem, ki ga Slovenci najprej občutimo na cesti. "Skupen projekt 40 dni brez alkohola je dober način, da preizkusimo sebe in svoj način razmišljanja, hkrati pa s tem izražamo solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola," meni Žlender.

Največkrat prodajajo alkohol mladoletnim
Pred sedmimi leti se je država problematike alkohola lotila tudi s protialkoholnim zakonom. Od marca 2003 tako velja zakon, ki med drugim prepoveduje prodajo in ponudbo alkoholnih pijač mladoletnikom, prodajo alkohola v trgovinah v nočnih urah za vse prebivalce in tudi prodajo žganih pijač v gostinskih lokalih do 10. ure zjutraj. Leta 2009 so zdravstveni inšpektorji ugotovili skoraj 140 kršitev, največ jih je bilo zaradi prodaje alkohola mladoletnim osebam. Od leta 2003 so ugotovili 2032 kršitev zakona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.