Slovenija
165 ogledov

Med prvimi petdesetimi je 49 zdravnikov

klinika bolnišnica zdravniki sestre Nik Rovan
Na seznamu 50-ih javnih uslužbencev, ki so januarja dobili najvišja izplačila, je 49 zdravnikov. Kuštrin: glavni razlog je pomanjkanje zdravnikov.

Na seznam prvih 50 zaposlenih v javnem sektorju, ki so v mesecu januarju dobili najvišje dohodke, je kar 49 zdravnikov. Seznam so na podlagi Ajpesovih podatkov za izplačila v javnem sektorju v mesecu januarju pripravili na ministrstvu za javno upravo. 

Najvišja izplačila v bolnišnici Ptuj

Januarja je največ, 11 690 evrov, zaslužil zdravnik specialist zaposlen v bonišnici Ptuj. Tudi na drugem mestu je zdravnik iz bolnišnice Ptuj, ki je januarja zaslužil 10 966 evrov.

"Na dveh segmentih imamo veliko pomanjkanje zdravnikov, zdravniki zato delajo številne nadure in dežurstva. Poleg tega imamo v bolnišnici dodatni program ortopedije, kjer zdravniki delajo v svojem prostem času, v popoldnanskih urah, kar se jim šteje v nadure," razlaga Aleksander Voda, namestnik direktorja ptujske bolnišnice. Najbolj obremenjeni zdravniki na Ptuju mesečno delajo okoli 300 ur.

Od osem do deset dežurstev

"V  bolnišnici Slovenj Gradec, ki je primerljiva z našo bolnišnico je zaposenih 32 zdravnikov internistov, pri nas pa le osem," razlaga Voda.

"Medtem, ko zdravniki v drugih bolnišnicah opravijo tri do štiri dežurstva mesečno, jih naši od osem do deset," še dodaja Voda, ki računa, da se bodo s prihodom novih 15 specializantov (zdravniki so se v preteklosti raje kot v bolnišnici Ptuj, zaposlovali v UKC Maribor), razmere uredile. "Ne le, da se zmanjšajo tako visoki dohodki pač pa tudi zato, da se zdravniki razbremenijo," še dodaja Voda.

Z 10 016 evri januarskega dohodka se je na tretje mesto uvrstil zdravnik zaposlen v UKC Ljubljana, na četrtem mestu pa je ponovno ptujski zdravnik - skupno je na seznamu najbolje plačanih javnih uslužbencev deset ptujskih zdravnikov, največ, 15 pa jih je iz največje slovenske bolnišnice, ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra. Na desetem mestu je zdravnik specialist iz zdravstvenega doma Nova Gorica. Seznam najbolje plačanih javnih uslužbencev si lahko ogledate tukaj. 

"Če ne bi toliko delali, bolnikov ne bi oskrbeli"

"Ta seznam je dokaz, da so zdravniške plače popolnoma transparentne, zdravniki, ki imajo visoka izplačila pa prihajajo iz bolnišnic, kjer je zdravnikov premalo in morajo z nadurami zagotavljati nujno medicinsko pomoč ali pa gre za izpačila na račun pogostih dežurstev," pravi Konrad Kuštrin, predsednik sindikata Fides, ki je pred kratkih zahteval dvig zdravniških plač.

"Če zdravniki, ki jih danes najdete na tem seznamu, ne bi toliko delali, bi se čakalne dobe še podaljšale, zdravstvene ustanove pa bi morale paciente pošiljati drugam," še pravi Kuštrin.      

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • BojanBojan 15:39 28.maj 2015.

    ..".kjer zdravniki delajo v svojem prostem času, v popoldnanskih urah, kar se jim šteje v nadure," razlaga Aleksander Voda, namestnik direktorja ptujske bolnišnice."Delajo v svojem prostem času?! A delajo na črno?! Preko s.p.jev, d.o.o.jev? Nadure?!Pa direktorja ...prikaži več zamenjat! Če ne zna organizirat dela, naj gre....Nehajte stokat, ker ste ob svojih s.p.jih še predobro plačani!

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 22:14 29.april 2015.

    V zdravstvu je potrebno samo malo zdrave pameti in dobre volje. Zdravniki naj delajo 8 ur, poleg delovnika pa asistirajo mladega zdravnika za 10% dodatka k plači, kot je to običajno v navadi v dobrih podjetjih. Mladih zdravnikov je dovolj ...prikaži večj in večina bi jih bila takoj za, ustavi se ker se zdravstvo skriva za kitlo države, ki preprečuje nove zaposlitve, na ta račun lahko kdorkoli želi nabija nadur in dežurstev kolikor jih je sposoben narediti. Nihče tega ne dela s posebno muko, tudi ob sobotah in nedeljah ne. Ko se človek navadi na plačo z dodatki mu je težko pristati na osnovni, verjemite mi. Opravičevanje da so mlajši kolegi neizkušeni in neprimerni je larifari. Staroste ne opravljalo svoje naloge in ne ustvarjajo kvalitetnega podmladka in to je edina resnica. Sebičnost!

  • cokla43 15:01 05.april 2015.

    ??? 300 ur : 30 dni = 10 ur VSAK DAN !!! Ma ne me basat .