Slovenija
14 ogledov

Mediacija tudi za potrošnike

Polovica vprašanih pravi, da nakupe bolj ali manj razporeja med različnimi trgov Žurnal24 main
Po 17 letih, kolikor traja slovenska tranzicija, se potrošniki pri nas vedno bolj zavedajo svojih pravic, a jih zaradi pomanjkljive zakonodaje večkrat težko uveljavljajo.

K temu naj bi pripomogel zakon o alternativnem reševanju potrošniških sporov, ki so ga pripravili v vladnem uradu za varstvo potrošnikov. Kot je povedala direktorica urada Mojca Burgar, se z zakonom ne bo le izboljšala raven varstva potrošnikov, ampak se bodo zmanjšali tudi zaostanki na sodiščih. Na okrogli mizi ob današnjem svetovnem dnevu potrošnikov bo slovenskim pripravljalcem zakona z nasveti pomagala tudi evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva.

Ustanovitev razsodišča
Zakon predvideva ustanovitev razsodišča, ki bo pristojno za pravna razmerja med potrošniki in podjetji, postopki pa naj bi se vodili tudi prek zasebnikov. Odločitev razsodišča ne bo zavezujoča, razen če nobena od strank v določenem obdobju ne bo vložila tožbe na sodišču. Če bo vrednost spora nižja od 500 evrov, bo lahko o njem odločal posamezni razsodnik, drugače pa bo odločitev v rokah senata, sestavljenega iz predstavnikov potrošnikov in podjetij.



Pripravo zakona o alternativnem reševanju potrošniških sporov je pozdravila tudi predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin, ki pa je kritična do tega, da je trajalo tako dolgo, da so ga pripravili. “Mi smo z iniciativo začeli že pred desetletjem, ko je naša pravnica pripravila teze za ta zakon. Zaradi dolgotrajnih in dragih postopkov na sodiščih se namreč za sodno pot odločijo le redki,” je povedala Breda Kutin.

Še vedno za Evropo
Večina evropskih držav je daleč pred nami, njihovo prednost Breda Kutin pojasni na britanskem primeru: “Angleži imajo finančnega ombudsmana. Če bi ga imeli pri nas, bi lahko prek te ustanove ugotovili, da neka banka ne spoštuje odločb sodišča ali Banke Slovenije. Lahko bi jim naložili vrnitev previsoko zaračunanih zneskov za storitve, verjetno pa bi dobila še kazen.” Po 15 letih brezplačnega svetovanja Zveza potrošnikov Slovenije zdaj svetuje le še svojim članom, ki jih je okoli šest tisoč, drugi pa se lahko z vprašanji obrnejo na vladni urad za varstvo potrošnikov. Za pravice pri nakupih v drugih državah EU lahko ljudje vprašajo Evropski potrošniški center.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.