Slovenija
14738 ogledov

Raziskava: Karte so se pošteno premešale

izredna seja državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
Presenečenja. Stranki SDS podpora resda pada, a kandidat za morebitnega mandatarja KUL Karl Erjavec v javnosti kot kaže ne uživa pretiranega zaupanja.

Strm padec SDS

Nova raziskava Mediane za časnik Delo na reprezentativnem vzorcu 709 polnoletnih prebivalcih Slovenije od 4. do 7. januarja kaže, da so se v politiki karte temeljito premešale. Čeprav stranka SDS ostaja na prvem mestu, ji podpora že drugi mesec zapored pada, na levem polu pa se je v ospredje prebila Levica, ki za SDS zaostaja le še za 4,1 odstotne točke.

Za SDS bi novembra glasovalo 19,6 odstotka vprašanih, decembra je podpora padla na 16,9 %, ta mesec pa bi zanjo glasovalo le 13,7 odstotka vprašanih. 

Na levem polu številne spremembe

Levici je podpora rahlo narasla (iz 9,4 odstotka decembra na 9,6 januarja). Na tretjem mestu je v tem mesecu SD, ki po strmem padcu podpore zdaj spet beleži rast zaupanja (november 11,7 %, december 7,7 %, januar 8,5 %). 

Prejšnji mesec druga stranka LMŠ je padla za dve mesti in dosegla za 2,6 odstotne točke slabši izdi kot prejšnji mesec. Za SD zaostaja za 1,3 %. 

NSi in SAB vztrajata

Rahel napredek (iz 4,5 % decembra na 4,8 % januarja) pa je dosegla stranka NSi, ki je ta mesec zasedla 5. mesto. 

Brez posebne spremembe na dobrih treh odstotkih podpore ostaja stranka SAB, medtem ko stranki DeSUS podpora strmo pada, volilo bi jo le 2,1 odstotka sodelujočih v raziskavi. 

Vse več neodločenih

Delež neodločenih je čedalje višji, decembra je bilo takih 18,7 %, ta mesec kar 22,5 %. 

Ocena dela vlade

Sodeč po rezultatih raziskave Mediane ocena dela vlade ostaja nizka, četrtina anketiranih ocenjuje vlade kot srednje, 20,6 odstotka kot pozitivno, 53,1 odstotka pa kot negativno.

Janši najbolj zrasla priljubljenost

Čeprav je sodeč po raziskavi podpora stranki SDS padla, je po drugi strani predsedniku stranke Janezu Janši na barometru priljubljenosti v primerjavi z decembrom ocena najbolj zrasla, povzpel se je na 16. mesto. Vodi predsednik republike Borut Pahor, sledita mu dva ministra iz vrst NSi, Jernej Vrtovec in Janez Cigler Kralj. Na četrto mesto se je uvrstil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, za njim pa so se uvrstili predsednica SD Tanja Fajon, predsednik LMŠ Marjan Šarec, poslanec SD Matjaž Han, minister za obrambo Matej Tonin, koordinator Levice Luka Mesec, prvo deseterico pa zaključuje zunanji minister iz vrst SDS Anže Logar.

Največji padec ocene pa je doživel povratnik in kandidat za mandatarja KUL Karl Erjavec. Na priljubljenosti je močno izgubila tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec.


Barometer priljubljenosti

  1. Borut Pahor
  2. Jernej Vrtovec
  3. Janez Cigler Kralj
  4. Igor Zorčič
  5. Tanja Fajon
  6. Marjan Šarec
  7. Matjaž Han
  8. Matej Tonin
  9. Luka Mesec
  10. Anže Logar
  11. Andrej Šircelj
  12. Alenka Bratušek
  13. Andrej Vizjak
  14. Simona Kustec
  15. Zmago Jelinčič
  16. Janez Janša
  17. Zdravko Počivalšek
  18. Vasko Simoniti
  19. Aleš Hojs
  20. Karl Erjavec

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • paschtexthat 05:08 12.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • mirror 19:05 11.januar 2021.

    RTV Slo piše da SDS ostaja na vrhu, Žurnal pa, da pada. Malo se zmenite med seboj, saj ste financirani iz istega vira. Razen če tekmujete, kdo bo bolj udaren.

  • mirror 19:02 11.januar 2021.

    Po pisanju medijev podpora vladi strmo pada in tudi podpora SDS-ju strmo pada, vendar ne razumem, kako to da še ni na dnu, saj to poslušamo že, odkar je prevzela oblast. Še vedno ima več % od ostalih.