Slovenija
33 ogledov

Medko žrtev televizije in države

Medvedji mladič je na kmetijo, ki stoji na Podvrhu nad Poljansko dolino, zašel p Žurnal24 main
Najditelj medvedjega mladiča je izgubil boj z državo. Lastnik zavetišča Muta potrdil, da bodo kosmatinca s Podvrha nad Poljansko dolino sprejeli v prihodnjih dneh. Logar za odvzem krivi celo Pop TV.

"Res je. Medko bo odšel od nas. Po vsej verjetnosti bodo prišli predstavniki zavetišča Muta ponj že ta petek. Vsi, ki so bili še pred časom za to, da uredimo primerne prostore pri nas, so kar naenkrat izginili in očitno ni več nobene možnosti, da ga obdržimo," nam potarna najditelj medvedka Matevž Logar, ki je pred natanko mesecem dni z udarcem v obraz odgnal okoljskega inšpektorja. Vnovični, tokrat bolj miroljubni obisk inšpekcije se je končal z nepravnomočno odločbo, da je medvedu treba zagotoviti zakonsko predpisane in za tako žival primerne pogoje. Poklicali smo na inšpektorat, vendar pa zadeve do pravnomočnosti odločitve ne komentirajo.

"Okoljska inšpektorica, ki nas je obiskala pred približno 14 dnevi, nam je ponudila popolnoma neuresničljivo zahtevo. Ograjo, ki bi ustrezala predpisom, bi morali postaviti v dveh tednih, kar pa je glede na naše denarne zmožnosti nemogoče. Za pomoč smo prosili državo, vendar se ni oglasil nihče," poudari Logar. Levji delež k odvzemu medvedka je po njegovih besedah prispevalo tudi poročanje oddaje Preverjeno, ki jo predvaja komercialna televizija Pop TV. "Prikazali so me v najslabši možni luči. Posnetke so zrezali tako, da je videti, kot da tepem medvedka," je zgrožen Logar.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Spomnimo, da je medvedji mladič na njihovo kmetijo, ki stoji na Podvrhu nad Poljansko dolino, zašel pred slabima dvema mesecema. Takrat je imel komaj dva kilograma, zdaj pa tehta že 14 kilogramov. Podvrh je bil nekaj dni pravcato turistično središče, saj so vsi želeli videti malega kosmatinca. "Nadležni obiskovalci so nam bili v večje breme kot medvedek. Težko nam bo, saj smo se nanj zelo navadili. Najbolj nas skrbi, kako se bo navadil na kletko, saj je imel tu na kmetiji precej svobode. Medvedka bomo v zavetišču redno obiskovali, poleg tega pa bomo tudi nadzorovali njihovo ravnanje. Takoj ko bomo opazili malomarnost, vas obvestimo," konča Logar.

Za medvedka bo dobro poskrbljeno
Lastnik Zavetišča za živali prostoživečih vrst Muta Zlatko Golob je potrdil sprejem medvedjega mladiča. Datuma prevzema ni mogel določiti, saj še čakajo na odločbo okoljske inšpekcije. "Slednjo bomo prejeli takoj, ko bo njihova odločitev postala pravnomočna, se pravi v nekaj dneh. Odločba bo naše dovoljenje in napotilo, da se odpravimo po medvedka v Podvrh in ga odpeljemo v zavetišče," je pojasnil Zlatko Golob.

"Za kosmatinca imamo že pripravljen primerno ograjen in popolnoma nov osemdeset kvadratnih metrov velik prostor z bazenom z vodo. Poglavitne tukaj so tudi naše izkušnje ravnanja z medvedi," doda. Na vprašanje, kako bodo ravnali z morebitnimi "firbci", ki se jih je na Podvrhu kar trlo, nam Golob odgovori: "Smo zavetišče zaprtega tipa. Živali, ki bivajo pri nas, potrebujejo za svoje bivanje mir in tišino."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.