Slovenija
344 ogledov

"Meduza ni smrtonosna!"

Plavalcem nevarna meduza kompas. Fotografijo je v Poreču včeraj posnel naš brale Žurnal24 main
Vse, ki se konec tedna odpravljate na morje in trepetate pred "smrtonosno" meduzo, opozarjamo, da ni razloga za paniko. "Meduza povzroči opeklino, srbečico, nikakor pa ne smrti," pove Kogovškova.

"Poročanje o smrtonosni meduzi vrste kompas je pretirano, napihnjeno in nadvse neodgovorno. Ob poročanju komercialne televizije nas strokovnjake boli glava. Najprej poročajo o novi vrsti meduze, potem pa o tem, da se pojavlja vsakih pet let," nam svoje ogorčenje izrazi Tjaša Kogovšek iz Morske biološke postaje Piran. "Če so plavalci prestrašeni, naj se meduzi izognejo. Organizmi zagotovo ne plavajo proti nam, saj gre za neaktivne plavalce, ki jih nosi tok," dodaja.

Včeraj so hrvaški in slovenski mediji poročali, da se je v Istri in Tržaškem zalivu pojavila "smrtonosna" meduza, ki "lahko človeka opeče do smrti".

Kako oskrbimo ožig?
Kogovškova opozarja, da prizadeto mesto izpiramo z morsko vodo, nikakor s sladko, saj bo potem le še slabše. Zatem poskusimo odstraniti meduzino tkivo, ki je morebiti ostalo na rani. Rdečico nato samo še hladimo z aloe vero ali kakšnim gelom, v primeru poslabšanja obiščemo zdravnika. Na vprašanje, ali lahko ožig blažimo tudi z urinom, Kogovškova odgovori: "Eksplozijo še neeksplodiranih celic lahko preprečimo s kisom, urin pa po mojem znanju le ublaži opeklino."

Zanesljivi zgodovinski zapisi razkrivajo, da se pet vrst klobučnjaških meduz v severnem Jadranu redno pojavlja že zadnjih pet let. "Dejstvo je, da jih je v zadnjem desetletju nekoliko več, vendar pa število ni pretirano. Pri nas redno spremljamo predvsem pojavljanje uhatega klobučnjaka, ki velja za najpogostejšo vrsto v Jadranu. Gre za popolnoma neškodljivo vrsto. Potem imamo morske klobuke, ki so tudi neškodljivi. Nevarna je predvsem mesečinka, ki je v 70. in 80. letih povzročila ogromno ožigov, vendar pa noben ni bil smrten. Dejstvo je, da se slednjo dokaj hitro lahko zamenja za kompasno meduzo," nadaljuje Kogovškova.

Nevarna je alergijska reakcija
Poznavalka izpostavi, da kompasove meduze niso bile nikoli opažene v tako velikem številu kot zdaj. "Gre za ožigalkarja, ki lahko povzroči ožige, vendar pa ni nujno, da so človeku nevarne. Dejstvo je, da vsaka koža reagira drugače, vendar pa gre tu za alergijske reakcije. V takem primeru je izredno nevaren tudi pik čebele."

"Življenjska doba meduze je slabo leto in zdaj že odmirajo. Na vodni površini bodo pogosteje plavali prozorni koščki, vendar naj poudarim, da so popolnoma neškodljivi."

Pojasnimo, da imajo meduze po celotni površini posejane celice knidocite, v katerih je organ, neke vrste kapsula, ki je videti kot puščica. "V trenutku, ko se meduze dotaknemo, celica eksplodira,  strelica se nam zarije v kožo in izpusti določene toksine. Najpogostejša je rdečica in srbečica, najnevarnejše pa je, če pridejo toksini v stik z očmi," konča strokovnakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.