Slovenija
13513 ogledov

Medved med kopalci; ni bilo prvič

medved Reuters
Včeraj je na spletu zaokrožil posnetek dveh medvedov, ki so presenetili kopalce na Kolpi. Dogodek niti ni tako redek v okolici Kostela.

"Posnetek je nastal pri naselju Sapnik v okolici Fare. To je ena najbolj obiskanih plaž pri nas in ne, ni bilo prvič, da so ljudje opazili ta dva medveda," je za naš portal povedala direktorica občinske uprave občine Kostel Helena Vidic Bizjak.

Pravi, da sta medveda stara okrog dve leti, njuna mama ju je zapustila. V tej starosti naj bi se namreč medvedja mladež že osamosvojila. Očitno se medvedka, kot ocenjujejo, tehtata okrog 70 kilogramov, še ne znajdeta povsem, hrano iščeta tudi v bližini naselij oziroma med ljudmi.

Medved Včeraj Slovenija Med kopalce na Kolpi prilomastila medveda

"Večkrat jih opazio ob kontejnerjih ali pa opazimo razmetane smeti. Iščejo hrano. To, da pri nas opazimo medveda res več ni nič tako posebnega, domačini se sploh ne vznemirjajo več. Vse življenje živim na kočevskem; če bi pred 30-timi leti denimo naleteli na medveda, je vse Kočevje govorilo o tem ves mesec, danes je pojav že kar stalnica," še pove Vidic Bizjakova. Doda, da kljub temu dogodkov, da bi medved napadel človeka, k sreči ne beležijo.

Ne smejo najti hrane

Medved ni lovna divjad, zato je za upravljanje z njim pristojen zavod za gozdove. Rok Černe z zavoda je za naš portal že ob pojavu medveda v Vnanjih Goricah izpostavil, da se odstrel odredi, če je medved konflikten. To pomeni, da bi redno prihajal v bližino naselij ali če bi se zaznalo, da nima strahu pred človekom, če na primer ne bi zbežal, če bi zaploskali na manjši razdalji.

Ključno pa je preprečiti, da bi medvedi v naseljih našli hrano. "Medved v naselja ne hodi kar tako, ampak zato, ker tam najde hrano, to so lahko smeti, kompostniki ali odvržena mrhovina, na primer drobovje zaklane ovce. Zelo pomembno je zato, da se jim nevede ne 'nastavlja' hrana. V projektu Life Dinalp bear razvijajo medovarne zabojnike za smeti in kompostnike, tako da če medved že pride v naselje, za to ne bi bil nagrajen s hrano. Medvedi imajo velik teritorij, ki ga prečesavajo in iščejo hrano, točke, kjer jo najdejo, pa si dobro zapomnijo in se tja vračajo,« opozarja Černe.

Medved v Vnanjih Goricah Slovenija Medved hodi okoli Ljubljane

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar gujdek
    gujdek 13:08 08.avgust 2017.

    Nisem vedel, da 1000€ človeku vlije toliko poguma...

  • Vesna Dolšak 16:40 02.avgust 2017.

    Medvedom je tudi vroče in sta se hotela le malo osvežiti. Ljudje posegajo v njihov življenjski prostor in jim ga kratijo ter zmanjšujejo, medved pa ne bi smel posegat v človekov prosto?! Ljudi se bojte, ne medvedov. Ljudje pri nas ...prikaži več delajo največ škode in so bolj nevarni kot vsi medvedi skupaj.

  • menard 12:36 02.avgust 2017.

    Če se približajo Ljubljani, so pa takoj ne nevarni in za odstrel.....naj dajo rampo na Jasnico pred Kočevjem, nam pa vsakemu 1000 eur rente, pa se nihče ne bo razburjal zaradi divjadi....bomo že poskrbeli sami zase......dokler pa divjad požre pol ...prikaži več pridelka in popase ter razrije (divji prašiči) cele površine, pa ni čudno, da se vse zarašča in ljudje nimajo prave volje obdelovati zemljo.....