Slovenija
23 ogledov

Mega globe radi plačujejo

Plačilo Saša Despot
Skoraj tri četrtine glob po 20.000 in 50.000 evrov so podjetja plačala, še nobeno v stečaju.

Durs je od 1. julija izrekel za skoraj milijon evrov drakonskih glob za brisanje ali neizdajanje računov, ki veljajo od tega datuma.

Rekordna 70.000 evrov

Enajstim pravnim osebam so izrekli globo v višini 50.000 evrov, eni pa celo v višini 70.000 evrov. Najvišje globe so doletele tudi 17 samostojnih podjetnikov; 16 jih je dobilo 20.000 evrov globe, eden pa celo 22.500. "Skupni znesek glob, izrečenih pravnim osebam in samostojnim podjetnikom, znaša 962.500 evrov," so pojasnili na 
Dursu.


Ob tem so poudarili, da je v postopkih še precej drugih zavezancev, a niso zajeti v statistiko, ker jim globe še niso bile izrečene. Prekrškovni postopek se namreč izvede po ugotovljenih nepravilnostih v davčnem postopku.

Od 29 jih sedem ni plačalo

Če bi kdo pričakoval, da tako visoke globe ne bo nihče plačal in da bodo podjetja raje poslali v stečaj, pa po podatkih Dursa še nobeno podjetje, ki ga je doletela te izjemno visoka globa, ni v stečaju in noben samostojni podjetnik v osebnem stečaju.

Še več, skoraj tri četrtine teh glob so plačane. Durs je tako že prejel 686.000 evrov glob, od 29 poslovnih subjektov pa jih le sedem izrečene globe ni plačalo.

Na vprašanje, ali pričakujejo, da bo izterjava neplačanih glob uspešna, so na Dursu odgovorili, da je to različno od primera do primera, saj je uspeh odvisen od premoženja dolžnika. Zagotavljajo pa, da bodo izkoristili vse možnosti: izvršbo na denarna sredstva, prejemke in terjatve, premično in nepremično premoženje, če ima dolžnik premoženje v tujini, pa lahko za pomoč pri izterjavi zaprosijo tudi države članice Evropske unije.

Komentarjev 1
  • Pivni 10:13 14.april 2014.

    Lažno zavajanje da opravičijo oborožene zasedbe podjetnikovPobranih davkov pa manj.Budale zavajajoče