Slovenija
44 ogledov

Mehdornov nov opomin za pol milijona

Hartmut Mehdorn, Borut Pahor Žurnal24 main
K novemu ministru za infrastrukturo in prostor Zvonku Černaču prispela čestitka za imenovanje na položaj z željami, da bo uspešen, s čestitko pa tudi tretji opomin za plačilo 476 tisoč evrov za storitve skupine Hartmuta Mehdorna, ki ga je pripeljal prejšnji premier Pahor.

Sredi marca je na naslov ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača prispela čestitka za imenovanje na ministrski položaj z željami, da bo uspešen, s čestitko pa tudi tretji opomin za plačilo 476 tisoč evrov za storitve, ki jih je opravila skupina Hartmuta Mehdorna, pišejo Finance. Mehdorna je v Slovenijo pripeljal prejšnji premier Borut Pahor, da bi oblikoval logistični holding, s katerim bi rešili Slovenske železnice in povezali še Luko Koper. Projekt je sicer propadel.

"Menim, da računa ni treba poravnati"

Odvetnika Lukaš Ševčik in Petja Pirc iz češke odvetniške pisarne od slovenske vlade zahtevata, da račun z datumom 17. december 2010 poravna do 6. aprila. V nasprotnem morata storiti vse za zaščito pravic in interesov njunega klienta, svetovalne družbe Roland Berger, ki je v Sloveniji pomagala Mehdornu, navajata odvetnika v dopisu.

Plačilo računa so na ministrstvu zavrnili in na Češko sporočili, da omenjen račun ni zabeležen in za plačilo takšnega računa, kot ga omenjajo v dopisu, ni nikakršne pravne podlage, zato plačilo sploh ne more biti izvedeno. "Menim, da Republiki Sloveniji ni treba poravnati računa," je včeraj opomin komentiral tudi nekdanji prometni minister Patrick Vlačič.

Za Mehdornovo sodelovanje se je dogovoril Pahor in "dogovorila sta se, da bo dobil povrnjene stroške, in sicer za pot in bivanje", pravi Vlačič, medtem pa v dopisu druga stran trdi, da je Mehdorn v pismu Vlačiču 11. maja 2010 poudaril, da bo njegova vloga svetovalca sicer brezplačna, bo pa za preostale storitve potrebnih 400 tisočakov. Enako naj bi se, tako Mehdornova stran, dogovorili, ko sta se z Martinom Streichfussom sešla z Vlačičem 20. maja 2010. Trdijo, da je Vlačič na sestanku tak dogovor sprejel.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 11:02 04.april 2012.

    Ni zahebal Pahor, ampak prepotentni Vlaćić

  • miho 11:05 03.april 2012.

    Jaz bi vladi svetoval za 1000 EUR, kako zmanjšati stroške slovenskih železnic. Za samo 1000 EUR bi se izgube znebili za vselej!

  • izvedenec 10:09 03.april 2012.

    Pahor in Vlačič bi morala biti obtožena kaznivega dejanja sklenitve škodljive pogodbe; po vzoru na Julijo Timošenko :)