Slovenija
42274 ogledov

Meja sneženja spet bližje nižinam

Sneg spomladi Profimedia
Prihodnji teden na čaka vremenski preobrat.

Vremenoslovci na Arsu za danes ob pretežno jasnem vremenu napovedujejo temperature od 17 do 22 stopinj Celzija. Tudi jutri bo pretežno jasno, jutranje temperature bodo od -4 do 2, na Primorskem in ponekod v višjih legah od 3 do 7, najvišje dnevne od 16 do 21 stopinj.

V nedeljo in ponedeljek se bo nadaljevalo pretežno jasno vreme, v torek pa nas že čakajo prvi večji oblaki, znanilci spremembe. 

Vremenska slika kaže, da se bo v torek hladen in vlažen polarni zrak iznad območja Severnega morja pričel spuščati prek zahodne Evrope proti zahodnemu Sredozemlju, pojasnjujejo na Arsu. Nad južno Evropo in severnim Sredozemljem bo sredi tedna nastalo ciklonsko območje, v višinah bodo nad našimi kraji zapihali jugozahodni vetrovi.

V torek, dodajajo vremenoslovci, bo na vzhodu še dokaj sončno, drugod bo ob jugozahodnem vetru pretežno oblačno. Od srede naprej bo vreme nestalno, občasno bo deževalo. Ob koncu tedna se bo meja sneženja približala nižinam.

Do prvih padavin v večjem delu Slovenije še naprej velja velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Sneg v gorah 

Snega je v hribih še kar nekaj, a razlike so velike med sončnimi in senčnimi legami, je Arso vččeraj objavila na svojem Facebook profilu. Na Kredarici je še 150 cm snega, na Zelenici 113 cm, na Voglu pa 110 cm. Več kot pol metra snega je še na Kaninu (92), Vršiču (71), Rudnem polju (64), Pavličevem sedlu (58) in Krvavcu (57 cm). Z izjemo Kredarice so to podatki iz avtomatskih postaj, zato jih je potrebno jemati malo z rezervo, so poudarili na Arsu. 

Še vedno so zasnežene tudi nekatere alpske doline, kar lahko precej podaljša dostop do izhodišča, saj je potrebno del poti opraviti peš.

Ob vse toplejšem vremenu je situacija povsem pomladanska. Sneg ponoči zaradi jasnega vremena pomrzne, čez dan pa se zaradi vpliva sonca zlasti na prisojnih pobočjih ojuži in tudi močneje zmehča. Sneg je na prisojnih pobočjih večinoma že dobro osrenjen, ponekod v senčnih grapah je lahko še nekaj mehkega napihanega snega, prisotna je tudi skorja. Vetru izpostavljene lege so spihane, tudi do kopne podlage. Na prisojnih pobočjih je v sredogorju marsikje že kopno ali pa je snega malo.

Jesensko vreme Slovenija Srednjeročna napoved vremena: Končno prihaja, kar vsi že dolgo čakamo!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Jean_Young 11:00 26.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • eminenca 17:24 25.marec 2022.

    glavno da suša fožre travnato rušo, vse ostalo pa itak nima še lep čas prihodnosti ... in kaj bo zdej? samooskrba, zalivanje? ... nič ne bo, spet žalost in sirote brez vsega, ker še tisto malo krpico ne mormo pridelat ...prikaži več , pa ne vedno po lastni krivdi ... o geo inženiringu škoda besed, ker potem pridemo do debate o virusih in kako deluje AI ... premalo prostora

  • eminenca 17:18 25.marec 2022.

    pri +20 bo snežeilo do nežin, ja vse je možno, genski inženiring deluje ... glavno da ni poplav v ukrajini in v bližini, ker to bi blo pa res nerodno