Slovenija
2262 ogledov

Meje: Te države skrbijo Slovenijo

koronavirus COVID-19 meja z Italijo Epa
Slovenija budno spremlja epidemiološke razmere v sosednjih državah. Zaradi dogajanja v Severni Makedoniji budno spremljajo razmere v Srbiji.

Vlada je na zadnji dopisni seji sprejela odlok, ki je med drugim določil epidemiološko varne in nevarne države. Od polnoči dalje je tako na seznamu nevarnih držav Severna Makedonija, kar pomeni, da ni več prostega vstopa državljanov Makedonije v Slovenijo, kot tudi slovenskih državljanov, ki se vračajo iz Makedonije. Za vse je obvezna 14-dnevna karantena. 

Aleš Hojs | Avtor: gov.si gov.si
Po besedah ministra je del epidemiološke stroke zadržan do podatkov nekaterih epidemioloških strok drugih držav. O tem se je minister pogovarjal z direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanom Krekom, ki mu je dejal, da to ne velja za države bivše Jugoslavije, saj je njihova epidemiološka stroka dovolj usposobljena in relevantna, da so podatki pravi. "V tem trenutku je po moje vprašanje, kako je s Srbijo, glede na to, da je bil prehod med Srbijo in Makedonijo odprt. Po drugi strani s strani Bosne in Hercegovine za enkrat še nimamo relevantnih podatkov, so pa precej blizu meje, ko bi bilo treba tudi to državo zapreti. Za druge evropske države za zdaj še nimamo podatka o večji obremenjenosti. Razen tega, da nekatera epidemološka stanja za obremenejene italijanske pokrajine, kot so Lombardija, Trento, Aosta in še nekatere, ne padajo tako hitro, kot smo pričakovali, zato tudi še ni bilo mogoče doseči dogovora z Italijo," je o tem, na katera področja so pozorni, povedal minister. 

"Primeri, ki so se zgodili pred dnevi, ko smo po dolgem času spet imeli večje število okuženih, so ponovno pokazali, kako nevaren je ta virus in kako hitro se lahko razširi. Zgolj prihod nekih naših državljanov iz območja, ki je danes sproščeno, torej Nemčije, je v dobršnem delu zopet ohromil področje, torej Maribor, kjer niso imeli težav z virusom," je dodal. 

Posledično tako ni izključena možnost, da bi se južna meja s Hrvaško zaprla, če bi se razmere na Hrvaškem poslabšale. "V kolikor bi se Hrvaška slika dramatično poslabšala je možno relativno hitro zapreti mejo proti Hrvaški, kar bi posledično pomenilo nezmožnost tranzira na Hrvaško tudi iz drugih držav schengenskega prostora na Hrvaško," je pojasnil minister. "K sreči za zdaj nimamo takih indicev, niti takih podatkov. Na Hrvaškem so imeli nekaj žarišč, kjer pa so hitro odreagirali z vzpostavitvijo karantene na teh območjih."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • bodočipartizan 15:58 08.junij 2020.

    Mene druge države sploh ne skrbijo, skrbi me samo slovenska vlada in njen janšizem!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 15:48 08.junij 2020.

    Nehajte s takšnimi floskulami..."budno spremljamo situacijo".... Ni kaj spremljat...prejšnji vikend vključno z včerajšnjim dnem imajo preko DVESTO na novo okuženih v Srbiji..In niti jih ne rabijo uvažat iz Makedonije, imajo svojih dovolj... Zakaj za vraga se enkrat ne odloča in ...prikaži več razmišlja za nekaj dni v naprej in se čaka tako dolgo, da se potem odpravljajo posledice... Nekomu očitno res ustrezajo izredne razmere...