Slovenija
57022 ogledov

Hojs ne izključuje možnosti vnovičnega zaprtja meje s Hrvaško

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Profimedia
Zaradi slabšanja epidemiološke situacije v nekaterih balkanskih državah bi se lahko režim na meji še spremenil.

Nacionalni inštitut za javno zdravje vsak dan spremlja in preverja epidemiološke situacije v drugih državah ter na tej podlagi priporoča vladi rahljanje ali zaostrovanje ukrepov na mejah. Zadnji Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije je vlada sprejela včeraj.

Seznam 17 varnih držav

Trenutno velja, da so na seznamu sedemnajstih epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopati brez obvezne 14-dnevne karantene Nemčija, Grčija, Švica, Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška in Slovaška.

koronavirus COVID-19 Slovenija meja z Italijo Slovenija Znova nov režim na mejah: Slovenci spet v karanteno, če pridejo iz te države

Karantena po prihodu iz Severne Makedonije

Zaradi zaostrenih razmer v Severni Makedoniji, kjer se je epidemiološko stanje v zadnjih dneh izrazito poslabšalo, saj poročajo o kar 120 novih primerih dnevno, morajo vse osebe, ki vstopajo v Slovenijo in prihajajo iz Severne Makedonije ali vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v Severni Makedoniji, ne glede na državljanstvo v 14-dnevno karanteno. Izjemoma lahko brez obvezne karantene iz Severne Makedonije vstopajo prevozniki in delavci v tranzitu, osebe, ki čez Slovenijo potujejo v drugo državo v 24 urah po vstopu in osebe z diplomatskim potnim  listom.

"Seveda je mogoče, jasno, da je mogoče"

Epidemiološka slika se slabša tudi v Bosni in Hercegovini in Srbiji. Notranji minister Aleš Hojs je za nacionalno televizijo na vprašanje novinarke, ali je mogoče, da se zato v denimo enem mesecu zapre tudi meja s Hrvaško, v nedeljo dejal: "Seveda je mogoče. Jasno, da je mogoče." Ob tem je poudaril, da bo meja zaprta za vse, ki prihajajo iz Severne Makedonije. "Mejo bo treba regulirati tako, da bodo vsi, ki prihajajo iz Severne Makedonije, tudi državljani Republike Slovenije, morali v 14-dnevno karanteno. Kajti stanje v Severni Makedoniji je izjemno težko, pravzaprav znova na robu večje pandemije ali pa epidemije. Poleg uvedenih izrednih razmer in pa seveda striktnega omejevanja gibanja je potrebno, da tudi Slovenija poskrbi za to, da iz Severne Makedonije ne hodijo k nam tisti, ki bi radi prišli."

mejni prehod Rateče Slovenija Kako smo odpirali in zapirali meje; kdo laže?

Glede avstrijske meje je dejal, da so s severno sosedo ves čas uskaljevali precej različne režime, tako za domačine kot za tiste, ki so delavci tu in tam ter za vse, ki prehajajo mejo zaradi kmetijske ali gospodarske dejavnosti. 

Avstrijci želijo zadržati turiste

Poudaril je, da so vse države previdne pri svojem odpiranju meja. "Verjetno je pri Avstriji del njihovega razloga o neodpiranju glede na Slovenijo oziroma dalje južneje proti Hrvaški nekako v podtonu tudi to, da se bojijo ali pa, da želijo večji del turistov zadržati pri sebi, torej svoje lastne turiste in pa seveda Nemce, ki so glavni turistični gostje pri njih," je navedel Hojs. "Po drugi strani pa je treba razumeti, da se vsaka od držav odloča glede na epidemiološko sliko tujih držav. Torej, Slovenija je v tem primeru na izjemno dobri poti oziroma je bila na dobri poti. Petkovi rezultati niso bili več tako spodbudni. Medtem ko pa imamo nekatere države, recimo Italija, kjer se kljub naporom slika v nekaterih pokrajinah ne izboljšuje, ravno to je bil tudi razlog, da zunanji minister Logar in Di Maio, italijanski zunanji minister, nista uspela doreči nekega blažjega režima prehajanja na eno ali na drugo stran."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Avatar Silsiolla
    Silsiolla 00:46 09.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 17:01 08.junij 2020.

    jugopenzionisti, evo en prispevek v vašem stilu....meje je potrebno popolnoma odpreti, ker tako že dva meseca vsak dan zahtevate protestniki. nekaj vas je že dementnih, ampak vseeno si preberite svoje komentarje iz marca/aprila.. zaradi nasilniškega hujskanja, netenja sovraštva in pozivanja ...prikaži več k nasilju bi vas bilo potrebno s solzilcem izgnati iz vaših mišjih lukenj v sama žarišča, potem se boste sigurno spomnili svojih komentarjev

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 16:54 08.junij 2020.

    eden najboljših ministrov v zgodovini samostojne slovenije. pravo olajšanje napram nekaterim predhodnikom/lutkam, ki so bili v sramoto državi. tega dejstva ne bo spremenilo niti pisarjenje nekaj najmlajših upokojencev na svetu na tem portalu, ki si krajšajo čas s skromnimi komentarji ...prikaži več in nekaj navzkrižnimi pohvalami. ampak gremo naprej, milimeter po milimeter, potrebno je samo zapirati pipico, vztrajno in brez strahu.