Slovenija
12297 ogledov

Kako smo odpirali in zapirali meje; kdo laže?

mejni prehod Rateče
1/8
Anže Petkovšek Popolna zapora mejnega prehoda Rateče.
Kaos pri odpiranju meja. Ministrstvo pravi ne, policija ja. Janša je tvitnil, da velja nekaj, kar se je uvedlo šele nekaj dni kasneje, kasneje v treh dneh tri različne interpretacije istega odloka, ljudje pa v težavah na meji.

14. maja je Janševa vlada presenetila s preklicem epidemije, veliko presenečenje pa je bil tudi odlok o mejah, ki so ga objavili istočasno in je začel veljati naslednji dan. Čeprav so ves čas govorili, da so za odpiranje meja potrebni dvostranski dogovori in primerljiva epidemiološka slika, se je s tem odlokom ukinila karantena za vse potnike iz EU, če le niso bili več kot 14 dni izven EU. Takrat so bile šole in vrtci še zaprti, prepovedano je bilo tudi ležanje na plaži, v Italiji so tisti dan potrdili 888 novih primerov, v Veliki Britaniji pa 3242. Do 15. maja se je vsem, ki so prišli v državo, odredila karantena (o nekaj izjemah več spodaj).

Po medijskih opozorilih, da odprtje meja ni pametno, je Janša tvitnil, da splošnega odprtja meja ni.

Janšev tvit nas je presenetil, zato smo želeli preveriti, kje v odloku so kakšne omejitve za vstop v državo, razen da ta ni bil možen na vsem mejnih prehodih, ampak le na kontrolnih točkah. Prvo presenečenje je sledilo že kmalu, saj nas je ministrstvo za notranje zadeve, ki bdi nad mejo in mejno policijo, obvestilo, da so vprašanja odstopili pristojnemu ministrstvu za zdravje. Odgovorov na vprašanja, ki smo jih poslali 19. maja, še nismo prejeli, zato smo jih ministru Tomažu Gantarju prejšnji teden zastavili na novinarski konferenci.

"Ne gre za odlok, ki je v prvi vrsti tisti, ki ga ministrstvo za zdravje pripravlja, to je zdaj spremenjeno, gre za komplekse odloke, ki posegajo na različna področja, vključeni so trije resorji, še notranje in zunanje zadeve. Epidemiološke situacije v državah se tekoče spremljajo, zato se ta odlok lahko pogosto spreminja," je Gantar povedal prejšnji teden.

Od ministrstva za notranje zadeve smo kljub temu želeli izvedeti, ali bi državljan EU, na primer avstrijski, 16. maja lahko brez kakšnega posebnega razloga vstopil v Slovenijo.

Isto vprašanje, policija pravi ja, ministrstvo za notranje zadeve pa ne, a ugotovi, da se moti

mejni prehod Rateče | Avtor: Anže Petkovšek Popolna zapora mejnega prehoda Rateče. Anže Petkovšek

Po dolgem čakanju so nam odgovorili 27. maja, ravno na dan, ko je bila na novinarski konferenci tudi vodja mejne policije Melita Močnik. Odgovora pa sta bila diametralno nasprotna. Ministrstvo za notranje zadeve je reklo, da ne, Močnikova pa, da bi lahko vstopil, saj meje v resnici nikoli niso bile zaprte.

"Avstrijski državljan brez posebnega razloga, seveda, lahko je vedno vstopil, tudi v času največje epidemije, ampak seveda pod pogojem, da je imel možnost izkazati, kje bi lahko, če bi bilo to potrebno, in takrat je bilo nujno, ne samo potrebno, preživel karanteno oziroma samoizolacijo. Zelo me moti, da govorimo o zaprtju meja. Meje Republike Slovenije niso bile nikoli zaprte, promet in čezmejni prehodi sicer v omejenem obsegu so vedno potekali. Se je pa bilo treba zavedati, da vsi tisti, vključno z državljani Republike Slovenije, če so mejo prestopali, se je od njih pričakovalo, da so v karanteni, oziroma če so kazali znake okužbe v samoizolaciji. Na podlagi česa pa smo lahko zavrnili takšnega potnika in mu nismo dovolili vstopa v Republiko Slovenijo je pa odlok jasno in glasno izkazoval, da se državljanu Avstrije ne dovoli vstopa v Republiko Slovenijo, ta zakonska osnova je ves čas bila določena in v bistvu je še," je povedala Močnikova. Za tiste, ki ne berete redno uradnega lista: vstop se prepove pozitivni osebi ali osebi, ki ima očitne bolezenske covida-19.

Postopnost in seznam varnih držav uvedli šele dan po Janševem tvitu

Ministrstvo za notranje zadeve pa je isti dan na isto vprašanje odgovorilo, da avstrijski državljan skladno z veljavnim odlokom 16. maja ne bi smel vstopiti v državo. Enako je po njihovih odgovorih veljajo za vse državljane EU, ki nimajo bivališča v Sloveniji. Po dodatnem poizvedovanju pa so nam včeraj zvečer pojasnili, da so pri prvotnem odgovoru "pomotoma izhajali iz čistopisa starega odloka, kjer sta bila združena odlok in sprememba odloka". Avstrijski in državljan vsake od držav EU bi 16. maja, ko je Janša tvitnil, da meje niso odprte, lahko praktično brez omejitev (če ne bi bil bolan) vstopil v Slovenijo.  

"Po spremembi odloka, ki je stopil v veljavo 17. 5. 2020 ob 22. uri, pa bi mu bil vstop zavrnjen," so povedali na ministrstvu za notrajne zadeve. Odlok so namreč že tretji dan veljavnosti oziroma dan po Janševem tvitu spremenili in dodali, da se vstop brez karantene "uveljavlja postopoma, upoštevaje epidemiološko stanje v sosednjih državah ter v skladu z doseganjem dvostranskih tehničnih dogovorov" ter uvedli seznam tako imenovanih varnih držav, na katerem sta zdaj Hrvaška in Madžarska. Odlok je začel veljati že ob desetih zvečer in ne naslednji dan. Ob tej spremembi so tudi tuji mediji, na primer Kleine Zeitung, poročali, da Slovenija po le treh dneh spet uvaja omejitve na mejah. Da je šlo pri odloku, ki ni veljal niti dva dni, najverjetneje za kiks, ne prizna nihče od pristojnih. 

Trije dnevi, tri različne interpretacije istega odloka in blamaža na letališču

Sledil pa je nov, morda še hujši zaplet, ko smo v treh dneh imeli vsak dan različno interpretacijo odloka, ki je bil sprejet 25. maja in je odprl meje za turiste iz EU. Odlok določa, da se osebam ki imajo začasno ali stalno bivališče v EU (razen tistih na seznamu varnih držav) odredi karantena, se pa ta ne odredi osebam, ki imajo urejeno bivališče v Sloveniji. Odlok v drugem (11.) členu določa, da se osebi ki pride iz tretje države, odredi 14-dnevna karantena, ne določa pa izrecno znova, da se Slovencem, ki se vračajo domov iz tretjih držav, ta ne odredi. 

Prve tri dni je veljalo, da karantena za Slovence, ki prihajajo npr. iz Srbije, ni obvezna. 29. maja pa je Jelko Kacin oznanil, da se je razlaga odloka (menda po opozorilih NIJZ) spremenila in da se je karantena čez noč uvedla.

Prvi komercialni polet iz Srbije je bil tako precejšnja blamaža, saj se je polovica potnikov (12 od 24), zelo verjetno oseb z bivališčem v Sloveniji, ko so jih seznanili, da bi morali v karanteno, vrnila nazaj v Srbijo.

V nadaljevanju objavljamo kratek pregled zapiranja in odpiranja meja zaradi epidemije, karanteno smo uvedli presenetljivo pozno. 

Zaprta meja: pridejo lahko vsi, samo bolni ne

mejni prehod Vipolže zaprtje Italija | Avtor: Bralec Bralec

Že 11. marca smo »zaprli« mejo z Italijo. V resnici je to pomenilo, da smo vzpostavili šest kontrolnih točk ter ustavili železniški potniški promet (dan kasneje še avtobuse), a so iz Italije ljudje lahko še vedno vstopali v Slovenijo, če niso imeli več kot 37,5 stopinje Celzija vročine, če niso kazali znakov okužbe zgornjih dihal ali če so imeli manj kot tri dni star test, da niso pozitivni na novi koronavirus.

Nova vlada je z 19. marcem število kontrolnih točk zmanjšala na štiri, točko Krvavi potok pa ponoči zaprla, pogoji za vstop pa so ostali enaki. 25. marca je vlada vzpostavila še kontrolne točke na meji z Avstrijo, tudi tam so lahko zdravi ljudje vstopali brez drugih omejitev.

Karanteno oziroma prepoved vstopa smo uvedli šele 12. aprila

Karantena po vstopu v državo se je uvedla šele 12. aprila, ko so se vzpostavile kontrolne točke tudi na meji z Madžarsko. Vsem, ki so vstopili v državo, se je takrat odredila sedemdnevna karantena, ki se je lahko končala z negativnim testom, če testa ni bilo mogoče opraviti, se je podaljšala za sedem dni. Prvič je v odloku tudi prepoved vstopa za zdrave potnike. Vstop se namreč lahko prepove tujemu državljanu, ki v Sloveniji nima bivališča, če ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo preživljal karanteno.

Določene pa so tudi izjeme, poleg dnevnih in tedenskih migrantov ter voznikov tovornjakov je kot izjema določen tudi obisk pogreba, karantena pa se ne odredi tujcem, ki čez Slovenijo še isti dan potujejo v drugo državo. Osmega maja se kot izjema dodajo še tisti, ki gredo kot dnevni migranti na pregled ali zdravstveni poseg.

Slabi trije dnevi odprtih meja, nato seznam varnih držav

Sledi pa najbolj kontroverzen odlok, ki je sočasno z odlokom o preklicu epidemije objavila vlada. Ukinil je namreč obveznost karantene za vse osebe, ki imajo prebivališče v državi EU in EU niso zapustile za več kot 14 dni. V tem času je bila epidemija v Italiji, v Španiji, na Švedskem in v Veliki Britaniji vse prej kot premagana, v Italiji so na dan objave odloka o odpiranju meje s testi potrdili 888 okužb, v Veliki Britaniji pa 3242.

Tri dni kasneje so odlok popravili in vanj zapisali, da se vstop brez omejitev uvaja postopoma glede na epidemiološko stanje v sosednjih državah, uvedli pa so tudi seznam držav, ki lahko vstopajo pod pogoji, ki so dva dni in 22 ur veljali za vse državljane EU. Karantene za slovenske državljane ali tujce s stalnim ali začasnim bivanjem v Sloveniji, ni.

18. maja je Slovenija na seznam tako imenovanih varnih držav uvrstila Hrvaško.

26. maja je Slovenija znova »odprla meje« (beri ukinila obveznost karantene) za vse turiste iz EU, ki imajo pri nas rezervirano nočitev ali v lasti nepremičnino ali plovilo. Med izjemami so še dnevni in tedenski migranti, ter enodnevni obiski zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani. Osebe, ki prihajajo iz tretjih držav, pa lahko brez karantene vstopijo, če isti dan potujejo v drugo državo, pridejo na pogreb bližnjega sorodnika in se isti dan vrnejo ali če opravljajo prevoz blaga. Kot opisano zgoraj, se je zapletlo pri vprašanju, ali se prebivalcu Slovenije odredi karantena v primeru, če se domov vrača iz tretje države. 

28. maja je vlada ne seznam tako imenovanih varnih držav dodala še Madžarsko.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • bogdan76 08:53 02.junij 2020.

    Zdrava kmečka pamet to je rešitev vseh problemov brez partizanov in domobrancev ponavljate dan za dnem.Pojdite v naravo pozdravo prehrano.

  • bodočipartizan 08:31 02.junij 2020.

    Ta vlada je sfuzlana od prvega trenutka. Že ko se je obrambno ministrstvo lotilo nakupovanja zaščitne opreme, ko so na vrh policije dali človeka, ki je goljufal s potnimi nalogi, ko so poročilo o sebi pisali kar sami, ko en ...prikaži več nekaj govori, naslednji drugače, ko ljudi kaznujejo, ker pišejo s kredo po tleh, ko enačijo varde s protestniki....

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 08:22 02.junij 2020.

    Sem mislil, da je kaj novega glede na naslov, pa potem spoznal da govorite o starih stvareh. Pa jih pogrevate. Nimate nič novega?