Slovenija
16225 ogledov

Janša: Ne drži, meje niso odprte

izredna seja DZ Janez Janša
1/2
Saša Despot
Premier Janez Janša je danes zatrdil, da še ni splošnega odprtja meje z Italijo, tako kot tudi ne z Avstrijo in Madžarsko. To je namreč lahko le dvostranski ukrep, je zapisal na Twitterju.

"Dogovori še potekajo, pripravlja in sprejema se administrativna podlaga," je dodal. Tudi na meji s Hrvaško, kjer je sosednja država sprostila ukrepe, še vedno veljajo zdravstvene omejitve, je zatrdil.

Kakšne so te zdravstvene omejitve, Janša ni pojasnil, sodeč po odloku, ki ga je v četrtek sprejela vlada, vstopa v Slovenijo ne bodo dovolili tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Sloveniji, in ob prehodu meje pove, da je pozitiven novi koronavirus ali izkazuje očitne bolezenske znake. Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da bodo morebitne bolezenske znake ocenili "na pogled". 

Po odloku je karantena predvidena le za državljane tretjih držav ali tiste državljane EU, ki so bili več kot 14 dni v tretjih državah. 

Hrvaška je svoje meje za državljane EU odprla v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih, a potrdila na meji ne zahtevajo. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke.

Glede meje med Slovenijo in Avstrijo je Hojs dejal, da z našega vidika obstaja velik interes za odprtje. "Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je povedal po srečanju z Božinovićem. Avstrija sicer meje odpira z vsemi sosedami razen z Italijo in Slovenijo. 

3. junija mejo odpira tudi Italija

Omejitve na meji s 3. junijem sicer opravlja tudi Italija. Znova bo dovoljeno vstopanje in izstopanje iz države za državljane članic Evropske unije, karantena ob vstopu ne bo več potrebna.

Madžarska je medtem 1. maja odprla meje za poslovna potovanja iz Avstrije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke in Južne Koreje.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 33
  • forex 09:23 18.maj 2020.

    Novinarji so pri nas že pred meseci v štartu epidemije poročali,da bo 80%Slovencev šlo na dopust na Hrvaško,itak oni vedo vse prej, kot mi ljudje,politiki ali cel svet. V Sloveniji je to tako. Nič sprejeto v DZ, oni v zrak ...prikaži večk kaj bo,ker za njih je to že dokončno in velikokrat je to orodje za delitev naroda z navadno manipulacijo,oziroma lažjo.

  • vera23 11:03 17.maj 2020.

    Od 15. maja lahko je v Slovenijo brez karantene vstopijo vsi, ki živijo v državah Evropske unije in imajo tam stalni ali začasni naslov. Karantena ne velja tudi za tiste, ki v Sloveniji prihajajo iz Islandije, Norveške, Lihtenštajna in Švice. ...prikaži več 14-dnevna karantena velja za slovenske državljane in tujce, ki v Slovenijo vstopajo iz držav izven Evropske unije in vse, ki sicer živijo v Evropski uniji, ampak so pa zunaj Evropske unije bivali dlje kot 14 dni. Izjema velja za diplomate, za prihod ..

  • Naklonsky 08:15 17.maj 2020.

    Avstrija je odprla meje sosedam višegrajske skupine in prijateljski Nemčiji, kar je popolnoma razumljivo. Slovenija spada v skupino rizičnih držav balkanske poti beguncev, prav tako NI članica omenjene skupine, Italiji pa zaradi znanih vzroka korone. Kaj tu ni jasno? Levičarji ...prikaži več res nimate razčiščenih pojmov o marsikateri stvari, razen o tem, kako umetno ustvarjati zmedo in pljuvati po vsem, kar vam ni všeč.