Slovenija
3688 ogledov

Hrvaški minister Hojsu predstavil aplikacijo za prehod meje

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Profimedia
Je to, kar je danes notranjemu ministru Hojsu pojasnjeval hrvaški kolega, že obris napovedi, kaj bo treba poleti storiti za odhod na hrvaško morje?

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke.

"V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes," je pojasnil Božinović.

Hrvaška plaža Koronavirus Svet Hrvati objavili navodila za kopanje v morju in bazenih

Morajo pa vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča covida-19 ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. "To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja," je dejal hrvaški notranji minister.

Po njegovih besedah bodo to rešitev predstavili predstavniki obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo. "Z ministrom sva se dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje in verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši," je dodal Hojs.

Za razliko od slovenskega dela javnosti, ki je ob korona zakonu izrecno in zelo glasno nasprotoval temu, da bi slovenska policija pridobivala podatke, kje in kako se kdo nahaja v karanteni, na hrvaški strani tega problema ni. Tam se zavedajo, da je bilo treba v času koronavirusa vzpostaviti relativno strog in jasen nadzor nad tistimi, ki so v karanteni. In ravno zato želi Hrvaška tako kontrolo, ko je epidemija še vedno razglašena, nadaljevati.

Aleš Hojs, minister

Aleš Hojs in Davor Božinović | Avtor: MNZ MNZ

Posebnega potrdila s strani turističnega ponudnika ne potrebujete

Hrvaški minister je sicer ob robu dolgih čakalnih vrst, ko so morali potniki na nekaterih mejnih prehodih včeraj čakati tudi po več ur, dejal, da so vsi postopki na meji izključno zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa. "Ravno zaradi tega se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, kjer se s strani hrvaške policije zahteva vsaj naslov ali kontaktna številka," je povedal minister Hojs.

Zadovoljivi razlogi za vstop na Hrvaško so po besedah Božinovića lahko osebne ali gospodarske narave, torej da imajo tam svojce, nepremično ali rezervacijo v turistični namestitvi. Kot je bilo razumeti, za to ne potrebujejo kakšnega potrdila, poroča STA.

Grozljivo Svet Policija riše križe na glave migrantov

Naslednji korak je Avstrija

O morebitnem odpiranju dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško trenutno po besedah ministra Hojsa ne razmišljajo. "Ni spremembe v kontrolnih točkah oziroma mednarodnih mejnih prehodih, kjer ljudje lahko prehajajo slovensko-hrvaško mejo. Torej gre za točke, ki so že sedaj odprte in ti mejni prehodi so tudi tisti, ki so za tranzit Slovencev praktično najbolj pomembni," je povedal.

Pojasnil je, da so v dogovorih za sproščanje omejitev na meji tudi z drugimi sosednjimi državami. "Tukaj je velik interes vsaj z našega vidika podobno odprtje z Avstrijo. Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je povedal.

Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje mej na druge strani sredi junija. "Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo," je dejal.

Prav danes je Avstrija napovedala, da bo že jutri, v nedeljo odprla tudi doslej zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko. Na prehodih bodo izvajali le še naključne preglede. Kot utemeljujejo, bodo s tem olajšali promet z blagom in izboljšali razmere zlasti za delavce migrante in ljudi na območjih ob meji. Rahlja se tudi režim z Nemčijo, tako da edini dve sosedi, s katerima ima Avstrija zaprte meje, ostajata Slovenija in Italija. Glede slednje Avstrijci izpostavljajo "drugačnost tamkajšnjih epidemioloških razmer".

Sicer pa sta ministra govorila tudi o nezakonitih migracijah, kjer sta sodelovanje med državama označila za zelo dobro, ter vstopanju Hrvaške v schengenski prostor, ki je po njunih besedah v obojestranskem interesu. "Hrvaška v schengenu je v interesu ne le Hrvaške ampak tudi Slovenije in EU in vesel sem, da se to stališče vedno bolj uveljavlja tudi v Bruslju," je dejal Božinović.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • boris96 13:53 16.maj 2020.

    Jaz tega sigurno ne bom izpolnjeval in ne bom polnil njihovega BDP-ja. To si lahko vtaknejo v ...

  • gregor51 13:43 16.maj 2020.

    no zdej se pa ne bo noben levičar prtožil da jim sledijo

Sorodne novice