Slovenija
19 ogledov

Mencinger: Jaz sem bogat

Včerajšnjo okroglo mizo je vodil urednik Žurnala Borut Hočevar, ki mu je Mencing Žurnal24 main
Kdo je bogat? To so se včeraj spraševali na okrogli mizi zveze ekonomistov in davčnih svetovalcev.
"Bogat je tisti, ki zasluži več, kot lahko zapravi njegova žena," je včeraj menil eden od udeležencev okrogle mize o bogataših. Po mnenju drugega bi to morda lahko ugotovili le s pogledom v sogovornikova usta. Lepši, kot so zobje, več denarja ima.

Ker smuča, ko želi, je bogat
Da je bogastvo relativna zadeva, je pokazal tudi odgovor ekonomista Jožeta Mencingerja, ki je povedal: "Počutim se bogatega, saj grem lahko smučat, kadar si zaželim." Iztočnica za pogovor je bila sicer pred kratkim objavljena lestvica sto najbogatejših Slovencev, na katero se je mogoče uvrstiti z deset in več milijoni evrov premoženja. Mimogrede, Mencingerja na lestvici ni: "Naš glavni problem je politično motivirana korupcija, ki si poskuša zagotoviti svojo bazo za zagotovitev svoje lastne reprodukcije," je še dodal znani ekonomist.

Janša se v bistvu bojuje s Šroti
Neven Borak, nekdanji prvi mož agencije za trg vrednostnih papirjev, je med drugim opozoril, da so se v zadnjih letih pri javnem dolgu, ki ga plačujemo vsi davkoplačevalci, zgodili zanimivi premiki. "Mi vsi ta dolg, ki je nastal zaradi sanacije bank ali denacionalizacije, zdaj pa ga bo povečala še napovedana povrnitev vojne škode, plačujemo; po drugi strani pa so le redki prek teh procesov svoje premoženje tudi povečali ." Borak je prepričan, da je aktualni Janšev boj proti tajkunom pravzaprav izgovor za obračun z bratoma Šrot (prvi je šef laške pivovarne, drugi pa prvak SLS). "Prihaja do končnega spopada med politično in gospodarsko sfero. Kdo bo po naslednjih volitvah postavljal (politično) oblast? Prepričan sem, da bodo interesi korporacij narekovali politiko," še ocenjuje Borak. Obsodilne sodbe za pravi gospodarski kriminal so redka ptica na našem pravosodnem nebu. Vse sodbe, oprostilne ali obsodbe, pa bi morale biti obvezno branje vseh preiskovalcev državnih nadzorstvenih ustanov, vprašanje je le, koliko modrosti ali neumnosti bi iz njih izluščili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.