Slovenija
1601 ogledov

Menijo, da se jim godi krivica, a vlada ne popušča

Vlada RS Zdravko Počivalšek Vlada RS
Zaradi vladnega odloka so kinematografi v velikih težavah, ogrožena so tudi delovna mesta.

Če si gledanje filma v najbližjem kinematografu brez pokovke in brezalkoholne pijače v rokah še pred kratkim nismo mogli predstavljati, je sedaj situacija drugačna. Zaradi vladnega odloka in aktualnih ukrepov, ki veleva prepoved uživanja hrane in pijače na javnih kulturnih prireditvah, si tudi ob ogledu filmske predstave ne moremo privoščiti slastne pokovke.

Odlok kinematografom povzroča nemalo skrbi. Kot je pojasnil direktor mariborskega Mariboxa Stipe Jerić, v času od začetka prepovedi prodaje hrane in pijače ne beležijo le visokega upada prihodka iz naslova gostinstva, ampak tudi dodaten upad števila obiskovalcev, ki ga pripisujejo prav prepovedi uživanja hrane in pijače v kinu: "Glede na to, da od vsake vstopnice prejme 40 odstotkov distributer filma, predstavlja gostinski del storitev skoraj polovico vseh prihodkov. V primerjavi z mesecem oktobrom se je novembra obisk zmanjšal za 44 %, prihodki pa so nižji za polovico."

Jerić omeni, da so v decembru, ki je tradicionalno najboljši kino mesec, rezultati še slabši. Do konca meseca pričakuje za več kot 50 % nižji obisk kot oktobra in za kar 68 % nižji prihodek. Gospodarsko škodo tako ocenjuje na več kot 200.000 €, pri čemer odgovora na vprašanje, ali Ministrstvo za kulturo (MK) ali Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pripravljata ukrepe za kritje nastale škode ali vsaj subvencije za fiksne stroške, (še) niso prejeli.

Covid-19 virus razkuževanje kino | Avtor: Profimedia Profimedia

Naleteli zgolj na gluha ušesa

Kljub pobudam in prizadevanjem kino prikazovalcev, ki so v Sloveniji sicer trije in delujejo v sedmih centrih, so s strani država (do sedaj) naleteli na gluha ušesa. Kinooperaterji so zato obupani, saj se financirajo sami, ob tem pa ne prejemajo kakršnekoli državne subvencije in je zanje dodatek od prodaje hrane in pijače za preživetje ključen. Opozarjajo, da so ogrožena delovna mesta in obstoj dejavnosti. Državo že nekaj časa neuspešno naslavljajo, da za njihovo dejavnost določi izjemo, kot je že veljala v preteklosti.

lučke Slovenija Janša prepovedal strežbo hrane in pijače, tako odgovarjajo župani

"Na MZ, MK, MGRT, NIJZ in predsednico strokovne skupine tedensko naslavljamo pobude in prošnje za strokovno utemeljitev ukrepa in razlago zakaj za kino dejavnost velja prepoved uživanja hrane in pijače, če je za gostinsko dejavnost to dovoljeno, bo enakem osnovnem PCT pogoju. Do danes nismo prejeli nobenega konkretnega odgovora, zgolj citiranje nam zelo dobro znanih odlokov. Tudi na vprašanje, do kdaj naj bi prepoved veljala, nismo prejeli odgovor. Ignoranca ministrstev, zlasti pa strokovne skupine, na katero nas vselej preusmerjajo, traja že več kot dvajset mesecev," razlaga direktor mariborskega Mariboxa.

Božični sejem Slovenija Veseli december? Kar pod nosom se obrišite!

Ob tem izpostavlja tudi neenakopraven položaj glede na gostinsko dejavnost: "Vse bolj pogosto se srečujemo z ukrepi, ki so nesmiselni in diskriminatorni ter nam povzročajo precejšnjo gospodarsko škodo. Prepoved uživanja hrane in pijače v kinu je eden izmed teh ukrepov. Zavedamo se, da ima zdravje prednost pred svobodno gospodarsko pobudo, ne razumemo pa, zakaj velja prepoved za komercialne kinematografe, medtem ko gostinstvo, za katero smo seveda registrirani, lahko posluje praktično brez omejitev. V gostinskem lokalu lahko gostje namreč sedijo skupaj brez varnostne razdalje, se pogovarjajo in družijo v precej manjših prostorih in seveda ob tem uživajo v hrani in pijači."

Sogovornik na drugi strani poudarja, da zagotavljajo bistveno bolj varne pogoje, saj so kino dvorane prostorne in sodobno prezračevane. Med projekcijami jih čistijo in razkužujejo. Obiskovalci morajo izpolnjevati PCT pogoj, vstopajo z maskami, povsod so tudi nameščena sredstva za razkuževanje. Med obiskovalci upoštevajo tudi varnostno razdaljo enega sedeža. 

Pokovka je stalni sopotnik kinodvoran tudi v Sloveniji. Zaenkrat ni znano, da bi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Obiskovalci so se znašli sami

Opaža, da so tudi obiskovalci enotnega mnenja, da kino brez kokic ni kino. To se najbolj odraža v vse manjšem obisku. Tisti obiskovalci, ki pa se vendarle odločijo za ogled filma, si prinašajo lastno hrano in pijačo. To kinematografom spet nalaga dodatno delo, za katero ne prejmejo nobenega prihodka.

Koliko časa bo odlok trajal, ne ve nihče, je pa strokovna svetovalna skupina ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije (STA) sicer obravnavala poziv kinematografov. A je na koncu vseeno predlagala, da še naprej veljajo ukrepi, ki predvidevajo, da se hrana in pijača lahko ponujata le v gostinskih lokalih in samo na sedeč način.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 18:17 16.december 2021.

    kostanj naj porodajajo.. pa zraven vsake karte še testiranje.. ko pje konc filma pa rezultati.. pa naj se mal znajdejo, če jim pa ne gre.. evo dobil so dbe zastonj poslovni ideji, če bi pa še latero radi pa .. ...prikaži več. tukaj sem (smo ) mal naj plačajo pa bodo še kaj dobili. zastonj se dons še mačke ne švigajo.