Slovenija
16100 ogledov

Menjave sporeda, ki naj bi zadržale gledalce, se TV Slovenija za zdaj niso izplačale

O tem, ali bo zakon o RTV padel ali se obdržal, utegne odločati le deset odstotk Žurnal24 main
Na TV Slovenija so se z novim letom v tekmi za gledalci odločili za menjavo sporeda in po oddaji Odmevi Kulturo potisnili na poznejši termin. Je bil to strel v koleno?

Prvi podatki gledanosti v januarju, ki so nam jih posredovali s Kolodvorske, kažejo, da načrt vodstva TV Slovenija, ki se je odločilo Kulturo potisniti na poznejši termin in dati prednost Športu, najverjetneje ni bil tako zelo uspešen, kot so upali. Za menjavo sporeda po 22.30 so se vodilni z generalnim direktorjem RTV Slovenija Igorjem Kaduncem na čelu odločili prav z obrazložitvijo, da si želijo pred zasloni zadržati večje število gledalcev, ki naj bi jih kulturne vsebine "odgnale".

Raziskava AGB Nielsen Media Research o povprečni gledanosti Športa in Kulture po Odmevih za prve tri tedne januarja kaže, da delež gledalcev oddaje Šport kljub boljšemu terminu ostaja popolnoma enak, in sicer 14-odstoten.

Kultura, ki je od 1. januarja v poznejšem terminu, pa je sodeč po raziskavi izgubila delež gledalcev. Če Kultura leta 2017 v prvih treh tednih januarja v povprečju zanimala 15-odstotkov gledalcev pred zasloni, se je po menjavi sporeda letos ta delež v primerljivem obdobju spustil na 10 odstotkov.

Na kulturo bodo gledalci že počakali ...

Prvi rezultati tako pod vprašaj postavljajo nekatere trditve vodstva, na podlagi katerih so izpeljali spremembe. Pomočnika generalnega direktorja za programe in integracijo vsebin Gorazda Slaka je ob obravnavi pritožbe varuhinje gledalčevih pravic Ilinke Todorovski pojasnil, da naj bi nov spored prinesel številne prednosti, in sicer da gledalci športa, ne bodo preklopili programa h konkurenčnim televizijam, gledalci kulture pa naj bi že počakali na oddajo, saj gre za edino dnevno-informativno oddajo o kulturi na slovenskih televizijah. Poleg tega pa Slak dodaja še tretjo prednost, ki jo naj bi sprememba prinesla javni televiziji, in sicer večje število gledalcev oglasov, s čimer naj bi se posledično zmanjšala količina oglasnih prekinitev: "Več gledalcev si ogleda en oglas, manjkrat ga je potrebno predvajati."

K njegovim tezam pa naj bi pritrjevali tudi rezultati gledanosti večernega sporeda med poletjem, ko dnevnih kulturnih oddaj ni na sporedu. Nedavni spored pa naj bi bil po njegovih besedah posledica vztrajanja pri časih, ko so želeli ob drugačnih navadah gledalce na nek način "prisilili", da bi se zanimali za kulturo.

generalni direktor RTV, Igor Kadunc | Avtor: Anže Petkovšek Pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem. Anže Petkovšek
Varuhinja gledalčevih pravic pa je vodstvu še pred spremembo svetovala, da še enkrat premisli "o razmerju med finančno koristjo, ki jo utegne imeti RTV skozi potencialno večjo gledanost ene od večernih TV-oddaj, in morebitno škodo, ki jo bo utrpel ugled RTV" ter na simbolno težo omenjenega dejanja.

Programski svetniki so si premislili, kaj pa vodstvo?

Zeleno luč za zamenjavo je lani vodstvu sicer prižgal svet s sprejetjem programsko-produkcijskega načrta za leto 2018, a na zadnji seji so si svetniki po burnem odzivu premislili in predlagali vodstvu, naj vrne kulturo pred šport. Svetniki so se izrekli tudi proti degradaciji kulturnega programa na račun drugih programskih vsebin. Prihodnji sestavi sveta, ki bo svoj mandat ta mesec, pa so predlagali, naj opravi temeljito razpravo o vlogi kulture v programih nacionalne RTV hiše.

Do te spremembe so bili kritični tudi člani nacionalnega sveta za kulturo kritični.

Po objavi prispevka so nam z RTV odgovorili, da bodo po treh mesecih od uvedbe programske spremembe strokovne službe pripravile analizo, na podlagi katere bodo sprejeli odločitev glede ravnanja v prihodnje.

RTV Slovenija TV Slovenija Slovenija Rošade na TV Slovenija, grožnje s tožbo
Komentarjev 32
  • izRODEk 22:12 04.februar 2018.

    Programski svet JZ RTV Slovenija kadrira stranka SD. Simpatizer te stranke (in tudi podpornik) je Sandi Češko iz Zagorja, ki fura TOP SHOP TV reklame na TV. SD je namenoma preko programskega sveta dovolil, da se program zapolni s tem ...prikaži več sranjem, kar je erteveju povzročilo ogromno škode in zelo malo prihodkov. Zapomnite si: Socialni demokrati SD so MAFIJA. To ni zgolj politična stranka - to so mafijci in potrebno jih je poloviti in zapreti!

  • Borut_Bavarski 21:58 04.februar 2018.

    Retardirani malikkovalci stranke SDĐS protestirajo, ker morajo oni vsak mesec nakazati min. 100 ojrov Nori24tv, medtem ko normalni ljudje plačujejo le 12,75. Kje je tu pravica?

  • Avatar Leon
    Leon 20:14 04.februar 2018.

    RTVS program nastavijo uredniki ! Kdo njim ukazuje kaj morajo predvajati je pa stvar programskega sveta ? Torej krivca imamo, samo zamenjati jih je potrebno . Predlagam ,da nam RTVS pošlje vsaj enkrat letno skupaj z položnico vprašalnik kaj si ...prikaži veči gledalci in poslušalci želimo ,seveda s plačano poštnino na račun RTVS !