Slovenija
2389 ogledov

Mercator za stimulacije zaposlenim namenil šest milijonov evrov

Mercator
1/3
Saša Despot
Prvi mož Mercatorja je pojasnjeval, zakaj ima Mercator kljub izboljšanemu poslovanju 184 milijonov evrov izgube.

Čisti prihodki so zrasli prvič po letu 2011 in so znašali 1,6 milijarde evrov, kar je 2,6 odstotka več kot leto prej, dobička je bilo šest milijonov evrov, kar je 37 milijonov evrov več kot leto prej, dolg se je zmanjšal za 21 milijonov evrov, je našteval Tomislav Čižmić, predsednik uprave Mercatorja. A zaradi vrednotenja nepremičnin Mercator za lansko leto beleži globoko izgubo.

Ponovno so namreč ocenili pošteno vrednost 908 nepremičnin, nekaterim se je vrednost zvišala, drugim znižala. Čeprav je neto razlika pri 1,4 milijarde evrov vrednih nepremičninah  le 18,8 milijona evrov, se celotno znižanje odšteje od dobička, medtem ko se zvišanje vrednosti prišteje h kapitalu.

Čižmič je izpostavil, da od več kot sto domačih dobaviteljev Mercator letno kupi za 500 milijonov evrov blaga in da plača več kot sto milijonov evrov davkov in prispevkov. Mercator je lani namenil 5,9 milijona evrov za stimulativno nagrajevanje zaposlenih.

Lani je Mercator v Sloveniji prenovil več kot sto trgovin, letos se obeta prenova centra v Kranju in Maxi v središču Ljubljane

Novi trendi so predvsem pripravljene jedi in bio izdelki, kjer je rast prodaje dvoštevilčna. V trgovinah, kjer so tik tak blagajne, jih uporablja več kot pol kupcev.

"Mercator je danes bolj konkurenčen in cenejši," je dejal Čižmić in povedal, da so zopet vodilni trgovec med mladimi od 18 do 37 let, kjer se je tržni delež zvišal za 14 odstotnih točk, pri starejših pa ostaja več kot 33-odstoten.

Od maja bo plačilna kartica Pika na voljo tudi na telefonu, plačilo bo možno s QR kodo ali z NFC-jem.

Priprave na gradnjo logističnega centra v bližini BTC-ja se nadaljujejo, ko bo zgrajen, bodo stolpnico na Dunajski prodali.

Na vprašanje, ali bodo odprodali še kakšno dejavnost, je Čižmić odgovoril, da se bodo osredotočili na osnovno dejavnost in da to ni izključeno. V lasti imajo na primer še bencinske črpalke Maxen in Mercator Tehniko.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • maresem 20:32 26.april 2018.

    Mercator je ena navadna lopovska firma, ki izčrpava svoje delavce in jim plačuje mezdo in ne plačo.

  • nostradamus 15:25 26.april 2018.

    delavci se vedno dobivajo minimalca kaj ko bi nagradili tudi trgovke,skladiscnike,voznike in seveda fizikalce ki vsak dan pripravijo vse to kar je v trgovinah ??ne ne za to pa ni denarja nagrajujejo se samo tisti ki sedijo v klimatiziranih pisarnah ...prikaži več in 8h brskajo po spletu za take je vedno bil in bo denar