Slovenija
17 ogledov

Merkur po novem letu nadaljuje z odpuščanji

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V dveh letih je iz skupine Merkura moralo oditi 1500 ljudi. Trenutno tam dela 3339 ljudi, od tega 1930 v slovenskem Merkurju. A v letu 2012 se bo to število še zmanjšalo.

V skupini Merkur se je v zadnjih dveh težavnih letih število zaposlenih zmanjšalo za 1500. Tako je v celotni skupini še 3339 zaposlenih, od tega 1930 v slovenskem Merkurju, kjer se je število zaposlenih zmanjšalo za več kot 500. V naslednjem letu se bo z mehkimi ukrepi to število še zniževalo, znižale pa se bodo tudi plače.

Uporaba mehkih metod

Večinoma zmanjšanje zaposlenih dosegajo s predčasnim upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb za določen čas. Zastavljeni sanacijski načrt je bil v večji meri dosežen in kakšno obsežno dodatno krčenje števila delovnih mest ni več v planu, pravijo.

Odpuščanj ni konec

Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je ob tem pojasnil, da so z večjimi odpuščanji res zaključili, vendar da bo v letu 2012 še prišlo do zmanjšanja števila zaposlenih v okviru mehkih ukrepov, ki jih podjetje lahko sprejema. Preveč zaposlenih je na različnih mestih v podjetju in viški so lahko posledica združevanja določenih organizacijskih enot. Vendar meni, da programi presežnih delavcev ne bodo več potrebni.

Znižujejo plače

Ob tem plače ne ostajajo nedotaknjene. To jesen je vodstvo Merkurja odpovedalo kolektivno pogodbo, ki je bila precej nadstandardna v primerjavi s panožno in glede na obstoječe razmere v državi ne zdrži več. Sindikat je ta poteza presenetila in bodo zato preučili, ali je bila sploh pravilno in pravočasno odpovedana.

"Če bi tak predlog obveljal, bodo zaposleni doživeli zelo hude spremembe in precejšnje znižanje svojih obstoječih pravic in plač, čeprav bi bile te sicer še vedno za malenkost boljše kot drugod v panogi," pravi vodja pravne službe Sveta gorenjskih sindikatov Jasna Erman. Izpostavila je, da na določene predloge ne morejo pristati, saj gre za osnovne pravice zaposlenih, druge določbe pa so lahko stvar pogajanj. Bolj skeptični o tem pa so v Merkurjevem sindikatu. Predsednica Mateja Tavčar je predlog ocenila za nesprejemljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.