Slovenija
18 ogledov

Merkur še vedno brez posojila

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Vodstvo Merkurja in banke upnice tudi sinoči še niso dosegli dogovora glede 40 milijonov evrov vrednega novega posojila, ki ga podjetje potrebuje za premostitev likvidnostnih težav.

Uprava je predstavnikom bank predstavila nov predlog z zneski, ki naj bi jih posamezna banka prispevala, banke pa se morajo do njega opredeliti.

Upravitelj prisilne poravnave Merkurja Ladislav Hafner, ki sodeluje pri pogajanjih z bankami, je pri tem povedal, da dogovora še ni, vendar upa, da bodo banke podprle predstavljeni predlog, do katerega naj bi se opredelile že danes dopoldne.

40 milijonov ključnih
Tudi po tem, ko bodo banke in vodstvo Merkurja dosegli dogovor, se bo moralo dokončno o kreditu opredeliti sodišče. Še pred tem bosta svoje mnenje podala upravitelj prisilne poravnave in upniški odbor, ki se bo prvič sestal na začetku prihodnjega tedna.

40 milijonov evrov svežega posojila je eden od ključev za uspeh prisilne poravnave. S temi sredstvi bi namreč Merkur dobil obratna sredstva za napolnitev praznih skladišč in polic v trgovskih centrih. V Merkurju so upali, da bo denar na njihovih računih že do 15. novembra, da bi še pred prodajno močnim decembrom zagotovili potrebne zaloge, vendar naj bi doslej po neuradnih podatkih konzorcij bank zagotovil manj kot 35 milijonov evrov.

Problem je sodelovanje tujih bank, ki so skeptične tudi do načrta finančnega prestrukturiranja in že vse od začetka pogajanj niso kooperativne pri reševanju podjetja. Zato potekajo dogovori, da bi njihove deleže pri kreditiranju prevzele preostale banke v sindikatu 15 bank. Merkur namreč potrebuje vseh 40 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.