Slovenija
22109 ogledov

Mesec napovedal nove draginjske dodatke

Luka Mesec Flickr
Vlada bo v luči vsesplošne draginje predlagala enkratno pomoč za najranljivejše skupine in dodatek za upokojence, ki živijo pod pragom tveganja revščine, je danes napovedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Minister za delo Luka Mesec je na novinarski konferenci uvodoma dejal, da se je ministrstvo ob menjavi vlade takoj soočilo z afero izkoriščanja delavcev v Marinblu. V pristojnem odboru državnega zbora je bila sprejeta odločitev o kadrovski okrepitvi inšpekcije za delo, v okviru katere bo na novo zaposlenih 20 inšpektorjev, uvedle pa se bodo tudi mešane inšpekcije, kjer bodo sodelovali tudi inšpektorji s področja davkov, trga in Policija.

Na ministrstvu so se dogovorili z Bosno in Hercegovino ter Srbijo za odpravo bilateralne določbe, na podlagi katere so bosanski in srbski delavci v Sloveniji eno leto vezani na enega delodajalca. Odslej bodo delavci z dovoljenjem za bivanje znotraj prvega leta uživali pravico izbire delodajalca. S tem se bo zagotovila večja varnost delavcev, je poudaril Mesec.

Socialni ukrepi bodo sprejeti jutri

V boju proti draginji je vlada omejila ceno električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce, uvedla regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest in regulacijo cen dizla na avtocestah in napovedala odkup pšenice ter objavo primerjave cen nekaj osnovnih živil.

Sedaj bodo ukrepi naslovili tudi ogrožene skupine ljudi, ki jih določa trenutna zakonodaja. To so invalidi, upokojenci in socialno ogrožene skupine. Glede pomoči delovno aktivnemu prebivalstvu odločitev še ni bila sprejeta. ''Okviren koncept je bil potrjen včeraj, jutri bo sprejet v obliki sklepa vlade,'' je dejal minister za delo.

Obenem je poudaril, da pri tej vrsti pomoči ne bo šlo za že poznane bone, temveč bodo enkratni dodatek targetirani oziroma usmerjeni. Vrednost dodatkov je trenutno ocenjena na približno 90 milijonov evrov, je izdal Mesec.

Zakon o dolgotrajni oskrbi bo noveliran

Poleg tega je minister za delo še naslovil tematiko novele družinskega zakonika, ki sledi odločbi ustavnega sodišča o sklepanju zakonskih zvez istospolnih partnerjev in njihovi možnosti posvojitve otrok. Novela je po Meščevih besedah že pripravljena.

Spregovoril je tudi o dolgotrajni oskrbi. Prejšnja vlada je namreč sprejela zakon, ki bi moral stopiti v veljavo konec junija, a je zakon ''neizvršljiv'', je povedal Mesec. V državnem zboru se bo tako obravnavala novela zakona, ki predvideva dodatnih 30 milijonov sredstev za to jesen, ki bodo onemogočile več kot 20-odstotni dvig oskrbnin v DSO. Datum uveljavitve področne zakonodaje se obenem zamika na 1. januar 2024.

Mesec je napovedal večji del investicij, ki bodo prioritetno usmerjene v izgradnjo prezračevalnih sistemov v DSO v luči priprave na jesenski val covida-19.

Poudaril je, da je po 14 mesecih zagnan socialni dialog in dosežena uskladitev o beleženju evidenc delovnega časa. Septembra bo sprejeta novost, v okviru katere delodajalci ne bodo smeli več ročno zapisovati prisotnost delavcev, temveč bodo uvedene elektronske evidence, nad katerimi bodo imeli nadzor tako delodajalci, delavci kot inšpektorji.

Dodal je še, da je bil ukinjen Urad za demografijo, preusmeritev, tudi kadrovska, pa bo narejena v smeri sektorja za stanovanjsko politiko. Kot je dejal, vidi problem mlajših generacij ne v manjših družinah, temveč v odhajanju v tujino, tudi zaradi manka stanovanjskih politik.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Naklonsky 22:33 21.julij 2022.

    Kdaj se bo Luka Mesec testiral na droge?

  • eminenca 19:34 20.julij 2022.

    res čuddno vedenje te vlade, al pa nategujejo novinarje, al se pa oni nekej izmišlujejo ... zadnjer najbrž ni, ampak ne vem zakaj toliko ene govorenja, ne vem propagande, kaj bodo ... prejšnja vlada je sprejela ukrep danes in jutri ...prikaži več je to veljalo , mogoče premolo obveščenosti, amapak, res je ne umno tole govorenje ... naredite kar mislite in to je to

  • onxxx 15:46 20.julij 2022.

    Smo ga poslušali z zahebavanjem prejšnje vlade, da folku daje bombombončke, koga vse so pri dodatkih izpustili in podobno, sedaj bo pa sam "draginjski dodatek ciljno usmeril". Dej skrij se.