Slovenija
5156 ogledov

Mesec: "Danes je poseben dan"

Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Profimedia
Po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes poseben dan, saj se je po več kot 30 letih prizadevanj odpravila diskriminacija zoper istospolne pare.

Po več kot 30 letih prizadevanj, ki so se začela v civilni družbi in nadaljevala v parlamenta, je Slovenija dočakala spremembe družinskega zakonika, ki izenačujejo pravice istospolnih in raznospolnih parov na področju zakonske zveze in posvojitev otrok. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je poudaril: "S tem nihče nič ne izgublja, pridobiva pa manjšina, ki je bila celotno zgodovino diskriminirana."

Spomnil je, da je Levica, ki je vseskozi podpirala prizadevanja za navedene spremembe, stranka, ki je dobila prvi dve poslanki iz LGBT skupnosti in prvega ministra, kar je velikega simbolnega pomena. 

Sebastjan Sitar iz Legebitre je poudaril, da uveljavitev prinaša koristi tako za LGBT skupnost kot celotno državo. Istospolni pari bodo imeli ustrezno pravno zaščito, omogočen jim bo dostop do enakih pravic in dolžnosti, med drugim tudi enakopravna obravnava pri posvojitvi otrok. "Vsaka ljubezen je enakovredna, vsakdo si zasluži spoštovanje in dostojanstvo," je dejal. 

Poslanka Tatjana Greif je spomnila, da je že 25. maja 1997 v imenu društva ŠKUC na Vlado RS vložila pobudo za spremembo zakona o zakonski zvezi in pravno ureditev statusa istospolnih parov. "Nisem si predstavljala, da bo to trajalo celih 26 let. Skoraj 30 let je država potrebovala, da je priznala pravico do zakonske zveze istospolnim parom," je poudarila. "Zavedamo se, da pravice niso nikoli pridobljene za večno. Vedno je treba biti buden in bdeti nad položajem v družbi in človekovimi pravicami, še zlasti pravicami manjšin." 

"Novela odpravlja več desetletij dolgo vpisano diskriminacijo glede sklepanja zakonske zveze. Po več referendumih, nabitih z lažmi, zavajanji, sovražnim govorom, je eden ključnih bojev dobljen," je dejala poslanka Nataša Sukić. Slovenija se po njenem mnenju z današnjim zgodovinskim dnem vpisuje na svetovni zemljevid najbolj razvitih demokracij. 

"Končuje se zgodba, ki je spremljala zadnjih 20 let mojega življenja. Bitka, ki sem jo boril dolgo," je povedal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Poudaril je vlogo Levice, ki se je leta 2015 pridružila temu boju, vložila zakon in ves čas močno stala za civilno družbo in LGBT skupnostjo. 

Naslednja neenakost, ki bi jo želeli odpraviti, je odprava diskriminacije glede dostopa samskih žensk do medicinsko asistirane oploditve. Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je povedal, da je ustavno sodišče začelo odločanje o tem in pričakuje, da bo ravnalo podobno kot v primeru družinskega zakonika. Minister Maljevac je kot področje, ki ga bo treba še urediti, navedel področje pravnega priznanja spola in situacije transspolnih oseb. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • Avatar lopov
    lopov 10:26 01.februar 2023.

    Se vidi da norci, psohopati, preverzneži, posiljevalci, spolno predatorij na vladi in expirimetirajo z drugače mislečimi

  • sandi76 09:26 01.februar 2023.

    Odprava diskriminacije ?? Samo za tiste skupine, ki pašejo mesečniku !! Kaj pa na primer odprava diskriminacije za upokojence, ki so jih nič krive pahnili iz 75 na 57 odmerni odstotek pri izračunu pokojnin ? To je šele diskriminacija, primerna ...prikaži večerna za ustavno presojo in odpravo takih krivičnih zakonov !!!

  • jakec42 19:05 31.januar 2023.

    Zdaj bosta dva petelina lahko vodila piščančke,seveda če bo kura zvalila jajca!