Slovenija
15 ogledov

Mešetarili z nepremičninami

Igor Šoltes, Računsko sodišče Dejan Mijović
Računsko sodišče. Slovenske železnice so z zemljišči kupčkale mimo javnih razpisov.

Slovenke železnice (SŽ) so počitniška objekta na Hrvaškem prodajale kar na internem razpisu, brezplačno pa so tudi prenašale zemljišča in nepremičnine na družbe v skupini, čeprav imajo nekatere tudi zasebne lastnike.

Zemljišča pod drobnogledom

Na odvisno družbo SŽ – Železniško gradbeno podjetje (ŽGP) so SŽ s sodno poravnavo leta 2010 brezplačno prenesle zemljišča v Ljubljani, vredna nekaj manj kot 4,2 milijona evrov, čeprav odvisna družba, ki je v lasti tudi drugih pravnih in fizičnih oseb, ne le SŽ, do lastninske pravice teh zemljišč ni bila upravičena, v reviziji ugotavlja računsko sodišče (RčS). Med revizijo so SŽ zemljišče že prenesle nazaj. Po mnenju RčS je bilo negospodarno tudi, da so SŽ železničarskemu zdravstvenemu domu (ŽZD) priznale pravico do priposestvovanja nepremičnin.

Le interno zbiranje kupcev

Tveganja za negospodarno ravnanje po mnenju RčS obstajajo tudi pri prodaji počitniških objektov v Lumbardi na otoku Korčula in v zaselku Dumići na Rabu. SŽ so oba počitniška objekta prodajale v celoti ter le z internim zbiranjem ponudb, “kar zaradi omejenega števila možnih kupcev predstavlja tveganje, da se ne doseže najvišja možna kupnina”, opozarja RčS.

Komentarjev 1
  • nergač 16:06 12.februar 2012.

    nič niso mešetarili, kradli so, in prodajali svojim kupcem za protiusluge in denar(provizije), ti jurist pa vse skupaj zaviješ v celofam in rečeš, da so mešetarili...ma ti si en besedni mešetar, ki se sprenevedaš in na mestu predsednika rač. sodišča ...prikaži več imamo takega zmuzljivega besednega čarodeja, namesto, da bi sodiššča vodili pošteni ljudje z ugledom.A je kaj čudnega, da to državo jemlje hudič?