Slovenija
35 ogledov

Mestni svetniki o spremembah

taksi, kolona Dejan Mijović
Ljubljanski mestni svetniki bodo na današnji seji med drugim odločali o rešitvah za Železniški zdravstveni dom v Ljubljani.

Točki v zvezi z Železniškim zdravstvenim domom (ŽZD) in tarifami taksi prevozov sta bili na sejo uvrščeni naknadno, zato morajo mestni svetniki najprej potrditi predlog za razširitev dnevnega reda.

Svetniki Mestne občine Ljubljana (MOL) bodo sicer odločali o treh mogočih rešitvah za problematiko ŽZD v Ljubljani. Računsko sodišče je namreč maja lani opozorilo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nima ustrezne podlage za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev. Ustanovitelj ŽZD, to so Slovenske železnice, bi namreč moral pridobiti ustrezno koncesijo za opravljanje javne zdravstvene službe, torej da bi zdravstvene storitve plačeval ZZZS. Zavod je nato s 30. junijem ŽZD odpovedal pogodbo o financiranju programov osnovne zdravstvene dejavnosti.

Na sestanku vseh vpletenih so se nato dogovorili, da bo ljubljanski mestni svet obravnaval tri možnosti, in sicer podelitev koncesije ŽZD za eno leto brez razpisa na podlagi vloge, podelitev koncesije za eno leto na podlagi razpisa ter določitev Zdravstvenega doma Ljubljana kot izvajalca programov na področju zobozdravstva odraslih, splošne medicine, fizioterapije in ginekologije.

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je sprva sicer nasprotoval podelitvi koncesije ŽZD, je na novinarski konferenci prejšnji teden povedal, da sam podpira prvo možnost. Dejal pa je, da ne more napovedati, kako bo odločil mestni svet. "Če bo mestni svet odobril direktno koncesijo in ne bo pritožb, jim želim samo dobro," je dejal.

Bodo podaljšali obratovalni čas?

Na dnevnem redu seje mestnega sveta MOL bo sicer danes predvidoma 22 točk. Svetnike čaka tudi rebalans proračuna MOL za letošnje leto, s katerim občina med drugim znižuje sredstva za obnovo športne dvorane Tivoli, jih zvišuje za obnovo kopališča Kolezija ter dodatnih 4,5 milijona evrov namenja za center Stožice.

Svetniki bodo odločali tudi o določitvi najvišje tarife za kilometer vožnje s taksiji na območju MOL in o manjši notranji igralni površini na otroka v ljubljanskih javnih vrtcih. Temi bosta tudi štipendiranje in prenehanje veljavnosti akta o javno-zasebnem partnerstvu za projekt Nacionalni gimnastični center. Spregovorili pa bodo tudi o podaljšanju obratovalnega časa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.