Slovenija
2686 ogledov

Metličane zaradi koronavirusa druži le še cerkev

Metlika Profimedia
V Metliki je življenje po izbruhu koronavirusa zastalo. Metličani se zadržujejo pretežno doma, obiski lokalov so upadli in zdi se, da jih družijo le še ob nedeljski maši.

Poleg zaprtja tamkajšnjega zdravstvenega doma naj bi danes omejili tudi nenujne reševalne prevoze in posege ter opredelili dejavnosti, ki so za prebivalce nujne. Odpovedane so tudi vse načrtovane prireditve.

Kot pravi podjetnik Martin Kraševec, je spremembe opazil že ob jutranji kavi, saj naj bi se obisk v lokalu, kamor zahaja, zmanjšal kar za polovico. Podobno naj bi se zmanjšal tudi obisk drugih lokalov v Metliki. Ob tem dodaja, da se prebivalci pretežno zadržujejo doma. Ven se odpravijo le po nujnih opravkih, kot je, na primer, obisk trgovine. Sicer pa v podjetju, kjer opravlja svojo dejavnost, delo poteka normalno. Zaradi koronavirusa ni napovedal izostanka od dela nihče od zaposlenih in tudi do odpovedi del na terenu še ni prišlo. Martin je sosed ene od okuženih oseb, zaposlenih v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Posebne bojazni pred okužbo s koronavirusom zaradi tega nima, a je občutek vendarle neprijeten, pravi Martin.

Krajane druži skupna molitev

Podobno kot Martin pojav koronavirusa v Metliki doživlja tudi tamkajšnji krajan in podjetnik Jože Kapušin. Gospod Jože nam je povedal, da je družbeno življenje v kraju nekoliko zastalo, da pa so se ljudje v velikem številu zbrali pri nedeljski maši, kjer upada obiska ni zaznal. Tudi v njegovem podjetju delo za zdaj poteka normalno, opaža pa, da je dosti manj ljudi na ulicah.
Pri nakupovanju ni opazil, da bi se ljudje pretirano zalagali s hrano, pijačo in drugimi nujnimi dobrinami oz., da bi se pripravljali na karanteno.

Izredne razmere v Domu starejših občanov

Strožje razmere vladajo v Domu starejših občanov Metlika, kjer so bili v stiku z oskrbovanci doma okuženi zdravnik in dve medicinski sestri, ki so zdaj v izolaciji.

Oskrbovanka doma, 80-letna Terezija Ciglar pravi, da ne smejo zapuščati svojih sob in se družiti med seboj. Prepovedani so tudi vsi obiski sorodnikov in prijateljev. Tako so omejeni le na posteljo, izhod na balkon v sobah, ki ga imajo, in na dnevni prostor znotraj sob.
Vso hrano in pijačo jim postrežejo v sobe, namesto druženja pa čas preživljajo ob gledanju televizije ali z govorjenjem po telefonu. Upoštevati morajo tudi stroga navodila, kako ravnati. Simptomov okužbe s koronavirusom za zdaj ne kaže še nihče, vendar bodo preventivni ukrepi veljali vsaj še 14 dni.

Okužb bi lahko bilo še več

NIJZ v Metliki in njeni okolici zdaj odsvetuje vsakršno druženje ljudi, do nadaljnjega so odpovedane tudi vse načrtovane prireditve. Dodatnih ukrepov trenutno še ni na občini pa budno spremljajo morebitne spremembe razmer.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • sam50 09:27 10.marec 2020.

    Torej,če si še zdrav,moraš obvezno k maši ali nekako tako je razumeti gornji naslov....

  • maresem 09:07 10.marec 2020.

    A tam se pa virus ne širi?!

  • Avatar praufo
    praufo 20:43 09.marec 2020.

    ja pri maši pa ni virusa , ker tja pa hudič ne zahaja, ne vem zakaj okoli ne hodijo s česnom okoli vratu ... saj to ni nič tacka , visrus gor al dol ... recimo 100 al 200 let ...prikaži več nazaj so ljudje umiral še za kaj druzga, recimo jetiko, pa noben ni delal panike, pač ni blo dnarja za kurjavo, pa vlaga in plesen in so škripnil, ... ja in, se zgodi