Slovenija
10 ogledov

MG dela "uslugo" Zidarju

Na ministrstvu se nam po poizvedovanju, zakaj potrebujemo fotografiji Senčurja i Žurnal24 main
Primerjava. UVK ima zaposlenih 11 ljudi; to je toliko kot Glasbena šola Tržič. Sabotaža. Postopki za pet zaposlitev so se na ministrstvu za gospodarstvo ustavili, menda namerno.
500 evrov višja kot na UVK je povprečna plača na vladnem uradu za podnebne spremembe.

Ozadja. Na uradu za varstvo konkurence (UVK) 289 zadev trenutno rešuje le 11 ljudi, zato se določeni najzahtevnejši postopki zamikajo. Spomnimo, odločbe zoper dva zadnji čas najodmevnejša primera – gradbince z Ivanom Zidarjem na čelu in trgovce na debelo z zdravili; oboji naj bi se dogovarjali za posle in cene – je UVK napovedoval že za konec lanskega leta.

Oviranje neodvisnosti
Vodenje upravnih zadev je nedvomno povezano tudi s kadrovsko problematiko, saj pomenijo ustrezno število delavcev in zadostna finančna sredstva temelj za implementacijo načela samostojnosti in neodvisnosti državnega organa,” pojasnjuje vršilec dolžnosti UVK Damjan Matičič. Pravi, da urad vodi zapletene in zahtevne postopke s področja varstva konkurence ter da se zaradi kadrovske problematike “pripad zadev v reševanju povečuje”. Ministrstvo za gospodarstvo (MG) so na ta problem sicer “večkrat opozorili”, od tam pa dobili odgovor, da je vlada sprejela sklep, da “ni dovoljeno povečati števila zaposlenih v državni upravi”.

Iz odgovorov, ki nam jih je posredoval Matičič, pa je razbrati, da bi urad lahko imel 20 zaposlenih. Nezasedenih je tako kar pet delovnih mest.

Kaj dela urad za konkurenco

Karteli. Urad trenutno vodi postopke zaradi suma dogovarjanja o cenah in poslih v gradbeništvu, farmaciji, energetiki in telekomunikacijah. Preverja tudi usklajeno ravnanje podjetij na področju javnih naročil.

Prevzemi. Poleg tega rešuje postopke priglasitve koncentracij (ob prevzemih). Eden izmed večjih aktualnih postopkov je Mercator.

Plače. Po javno objavljenih podatkih je bila marca povprečna plača na UVK 2.231 evrov bruto.

Načrtno “nesodelovanje”
Viri pravijo, da naj bi šlo za načrtne poteze MG, da urad držijo kadrovsko podhranjenega in mu tako otežujejo delo. Ali je ministrica Darja Radić o tem, kaj počnejo njeni najožji sodelavci na ministrstvu, res obveščena, vir ni upal špekulirati. Na MG so sicer že pred časom izpeljali interni javni razpis, da bi zapolnili prosta mesta na UVK. “A nato je tu vse obstalo,” trdi vir. Kadrovska služba izbirnih postopkov niti ni končala niti ni šla v javni razpis za ta mesta. Pojasnila so na UVK menda poskušali večkrat po elektronski pošti dobiti tudi od generalnega sekretarja Radićeve Miloša Senčurja, “a je ta le malo v službi in sploh ne odgovarja na e-pošto”, pravi vir. “Ne bom komentiral,” se je nam na vprašanje, ali je vse to res, izognil tudi Matičič.

Ali je ustrezno in zadostno, da ima UVK za reševanje desetin in desetin zelo zapletenih primerov tako malo zaposlenih, in ali so predvidene kadrovske okrepitve, smo prek službe za odnose z javnostmi vprašali tudi Radićevo. Dobili smo uradniški odgovor, dolg devet vrstic, ki na ti dve vprašanji sploh ne odgovarja.

UVK kot glasbena šola
Smo pa pogledali, koliko zaposlenih imajo nekateri drugi uradi in proračunski uporabniki ter dobili šokantne podatke. UVK ima v tem trenutku zaposlenih toliko kot recimo Glasbena šola Tržič. Urad za makroekonomske analize, na katerem zaposleni proučujejo številke, ima zaposlenih petkrat več ljudi. Kar se tiče plač, pa se veliko bolj kot na UVK izplača delati na službi vlade za podnebne spremembe ali uradu za prirejanje iger na srečo, kjer so plače v povprečju višje kar 500 evrov, delo pa veliko manj izpostavljeno.

Odgovorili tako, da niso nič povedali
V celoti objavljamo vprašanja in odgovore ministrstva za gospodarstvo.

1. Ali je ustrezno in zadostno, da se s področjem varstva konkurence na uradu – torej z več desetinami in desetinami zelo zapletenih primerov – ukvarja devet ljudi?

2. Ali so predvidene kadrovske okrepitve tega urada, kdaj in za koliko ljudi?

Državni zbor RS je marca že sprejel novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence (povezava), s katero se bo Urad RS za varstvo konkurence preoblikoval v samostojno in neodvisno agencijo. Ta bo začela delovati s 1. januarjem 2012. Na novoustanovljeno javno agencijo RS za varstvo konkurence se bodo v nespremenjenem obsegu prenesle vse naloge in pristojnosti, ki jih po veljavnem zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence zdaj opravlja urad. V sklopu priprav za ustanovitev agencije bo pripravljena tudi ustrezna sistemizacija delovnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.