Slovenija
151 ogledov

"Mi jim ne dolgujemo nič"

Iz ponudbe NLB in pogodbe je razvidno, da je NLB pokrila vsa posojila, ki jih je Žurnal24 main
Samid Osmanović. Lastnik Oil Metal Company trdi, da je kredit vzela družba, ki je od njega kupila družbo Bosn aputevi, on pa kupnine ni dobil nikoli. Kam je šel denar, ne ve.

“Oil Metal Company nima nobenega posojila pri NLB in ni nikomur nič dolžna,” pravi nekdanji lastnik družbe Samid Osmanović - Braco.

26 milijonov evrov posojila je pri NLB vzel Montavar ob nakupu podjetja Bosnaputevi od Oil Metal Company.

V zvezi z interno preiskavo v mariborski podružnici NLB za pravne osebe se je neuradno razvedelo, da naj bi bilo sporno posojilo tej družbi. Prejeli smo kreditno pogodbo, ki kaže, da je zgodba nekoliko drugačna.

Oil Metal Company je leta 2006 skupaj z družbo Petrol OS (lastniki so Osmanovićevi otroci) kupila bosansko podjetje Bosnaputevi. Letos pa so Bosnaputeve prodali mariborski družbi Montavar metalna nova, katere lastnik je Goran Mladenović.

Nič posojila za kupnino
Montavar je pri NLB vzel 26 milijonov evrov vredno posojilo. “Plačali so nam samo milijon evrov, 10,8 milijona bi nam še morali, a od tega nisem dobil niti evra,” trdi Osmanović. Od 26 milijonov evrov posojila, ki ga je Montavarju odobrila NLB, je 15 milijonov namenjenih za poplačilo starih posojil, ki jih je imela družba Oil Metal Company pri NLB in bi morala biti v celoti poplačana, saj je bilo prav toliko skupnih obveznosti Oil Metal Company do NLB. Enajst milijonov evrov pa je namenjenih za zagon proizvodnje in preprečitev stečaja v družbi Bosnaputevi. O kupnini za Bosnaputeve ni v pogodbi o posojilu niti besede, čeprav je pogoj za posojilo sklenitev kupoprodajne pogodbe. “Ne vem, kakšne mučke so to in kdo je vzel denar. Tožim NLB in Montavar,” pravi Osmanović in dodaja, da hoče le svoj denar.

Mladenovića nam včeraj ni uspelo priklicati za komentar.

Poročali bodo le upravi

Neuradno je iz NLB slišati, da bo revizija, s katero se ukvarja okrog pet ljudi, trajala kakšen mesec, poročali pa bodo neposredno upravi NLB, ki jo vodi Božo Jašovič. Pogodbo za posojilo Montavarju sta sicer 30. marca v imenu NLB podpisala Robert Stopajnik in Albin Turk, direktor poslovnega centra NLB v 
Mariboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.