Slovenija
303 ogledov

"Mi nismo mogli razbiti parlamenta"

Navedbe portala, da so dan pred protestom z grafiti poslikali okolice ljubljansk Žurnal24 main
"Mi nismo mogli razbiti parlamenta, ker nas sploh ni bilo tam," pravi Andraž Mali. Andraž je eden tistih, ki naj bi po pisanju Požareporta z vandalizmom sesuli in sabotirali demonstracije.

Andrej Kurnik, Aigul Hakimova, Matevž Kladnik, Miha Kordiš, Andraž Mali, Mile Zukić so imena, ki jih spletni portal omenja kot skrajne levičarje, ki so se "zbrali v parku za filozofsko fakulteto, ločeno od ostalih študentov. Tam so imeli govore, kjer naj bi z agresivno retoriko pozivali k uporu, uničenju sistema in študentske organizacije. Nasprotovanje ŠOS in predsednici Katji Šoba so napisali kot eno izmed točk svojega programa."

Na Facebooku je dogodek Delovne skupine proti delu, v katero so se aktivisti organizirali, prijavil Matevž Kladnik, podpredsednik društva Polituss na FDV, znotraj katerega so organizirani skrajni levičarji in anarhisti na FDV, še piše portal. Ti študentje naj bi se pomešali med množice pred parlamentom in iz njihove smeri naj bi poletela prva jajca, nato tudi granitne kocke. Docent na FDV Andrej Kurnik, ki ga je portal oklical za vodjo anarhistov, naj bi s protesta pobegnil. Pri razbijanju parlamenta pa naj bi sodelovali tudi Jaka Nahtigal, Stefan Gladović, Irmah Beškić, Dado Sikirić, Jan Suboticki.

V času razbijanja so bili že dve uri doma
"Tam smo bili v stalnem spremstvu policije. Ko se je razbijanje začelo, smo bili že dve uri doma. Ni možno, da bi to naredili.  Zdaj se 'premetava', kdo je kriv, kdo ni kriv ... Ljudje so pač znoreli, kaj naj mi zdaj naredimo," se sprašuje Andraž Mali. Po njegovih informacijah so jih izgredov obtožili nekateri člani skrajne desne opcije. "Zanimivo, da smo obtoženi samo tisti, ki smo na Facebooku. Samo naše fotografije so se pojavile v javnosti. Fotografij s kraja pa ni bilo. Sicer pa nekaterih, ki so jih obtožili, sploh ne poznam."

O Kurniku pravi, da je enakovreden ostalim aktivistom, le bolj medijsko izpostavljen. "Skupaj debatiramo, ima veliko izkušenj in nam pomaga."

ŠOS krivca išče na napačnem koncu
Poudarja, da nikogar iz njihove skupine niso zadržali ali zaslišali; na same demonstracije pa so šli v okviru Delovne skupine proti delu. "Naša glavna poanta je bila, da je zakon o malem delu slab, a hkrati je zdajšnje stanje še slabše. Študentsko delo je popolnoma izključevalsko. Poleg tega pa je neprimeren tudi način organiziranja študentskih organizacij. Študentje naj se samoorganizirajo. ŠOS je šel s temi velikimi vsotami v popolnoma zaprte demonstracije, kjer mnenja študentov niso upoštevali. Tudi sami so opazili, da med študenti nimajo več podpore. Zdaj pa poskušajo iskati krivca drugje, ne da bi bili kritični do svojih dejanj."

Kje je potem rešitev? "Rešitev je v štipendijah, garantiranem dohodku. Študent naj študira, in to kvalitetno!"

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.