Slovenija
1819 ogledov

Miklavževanje ni vedno nedolžno

parkelj parklji Podkoren Anže Petkovšek
Danes nas bo obiskal Sv. Miklavž.

Po različnih krajih po Sloveniji bo danes popoldne otroke obiskal Sveti Miklavž. A še preden se med otroki pojavi prvi decembrski dobri mož, otroke dobro prestrašijo njegovi spremljevalci parklji. Ki pa niso samo strašne maske, ampak tudi mladi fantje, ki preoblečeni v parklje, lahko pregloboko pogledajo v kozarec. 

Njihova naloga je, da otroke prestrašijo in ugotovijo, kateri so bili čez leto pridni in kateri poredni. Poredne spravijo na kolena in jim ukažejo, da morajo zmoliti eno od molitev. Če jih otroci ne ubogajo, se hitro lahko zgodi, da jih oplazi bič ali veriga. 


Zaradi pretirane uporabe alkohola v nekaterih krajih in vaseh pride tudi do izgredov, kot so kršenje javnega reda in miru ter cestno prometnih predpisov ali celo hujšega znašanja nad obiskovalci. Kako hudi so te izgredi in ali so v zadnjih letih dobili tudi prijavo o neprimernem obnašanju, smo povprašali na Policijski upravi Kranj. 

Janez Šuštar, vodja službe direktorja na Policijski upravi Kranj pravi, da so v prejšnjih letih imeli predvsem prijave zaradi kršitve javnega reda in miru ali kršitve cestno prometnih predpisov. "Drugih izstopajočih kršitev, ki bi predstavljale večjo težavo, nismo imeli." Dodaja tudi, da organizirana miklavževanja ne predstavljajo težav, težje je nadzirati tiste, ki hodijo po hišah, saj se tam dogaja več kršitev cestno prometnih predpisov, saj parklji nenadzorovano tečejo po cestah. "Prisoten je tudi alkohol in uporaba pirotehničnih sredstev." Na Gorenjskem se miklavževanje najbolj pogosto dogaja na območju Kranja in Škofje Loke, vendar nobena občina po prijavah ne izstopa.

Precej huje je čez avstrijsko mejo. V začetku novembra je na miklavževanju v avstrijskem mestecu Rennweg prišlo do hudih izgredov. Prireditvi, ki je potekala mirno, je sledila zabava, na kateri se je zgodilo več incidentov. Kot je poročal portal ORF.at so na policiji obravnavali več primerov uničevanja lastnine, pretepov, več ljudi je bilo huje ranjenih in kasneje pripeljanih v bolnišnico. Našli so tudi nekaj mladoletnih oseb pod vplivom alkohola, ukradena pa je bila tudi tablica s policijskega avtomobila. V izgred je bilo vključenih 33 skupin, v katerih je bilo skupaj skoraj 230 parkljev.

Podobni izgredi so se z začetkom miklavževih pohodov dogajali tudi po drugih avstrijskih krajih. Posledično so letos v Beljaku uvedli nekaj novosti. Pred tekom parkljev so morali vse skupine poslati videe, po katerih so se organizatorji odločili, katere skupine so sploh primerne za dogodek. Uvedli so tudi popolno prepoved alkohola in vse parkeljne preverjali z alkoholnimi testi. Tisti, ki se prepovedi niso držali, so bili iz teka izključeni. Dodali so tudi dodatne zaščitne ograje in prepovedali kurjenje ognja.

Mogoče nekaj o čemer bi lahko razmislili tudi pri nas?

Kot je še povedal Janez Šuštar, bodo tako kot vsako leto tudi letos miklavževanju posvečali več pozornosti in se temu primerno tudi organizirali. Seveda pa upajo, da ne bodo imeli težav z večjimi izgredi. 

Zato danes previdno na Miklavževanje in naj se vam ne zgodi kakšna hujša prigoda.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.