Slovenija
183 ogledov

Milan Bandič: Če bi se midva z Zoranom rodila prej, bi imeli tudi džamijo prej

džamija
1/6
Anže Petkovšek
Mufti Nedžad Grabus je na gradbišču džamije gostil ljubljanskega in zagrebškega župana. Oba župana sta se pohvalila z multikulturnostjo svojih prestolnic.

Zagrebški župan Milan Bandič je na gradbišče, kjer že stoji več metrov visoki minaret, prispel okoli pol ure pred svojim ljubljanskim kolegom. Mufti Nedžad Grabus je razkazal gradbišče, kjer naj že septembra stala dokončana džamija, vsa dela na objektu pa naj bi zaključili v naslednjem letu do oktobra. "Upali smo, da bo gradnja zaključena že prej, v juliju, a je pri gradnji nekaj težav," je navedel Grabus, ki pa je dodal, da drugi del finančne konstrukcije še ni zaključen, a tako kot doslej računajo na pomoč katarskih donatorjev. 

Za dokončanje celotnega projekta potrebujejo še več milijonov. Po besedah muftija še vsaj dodatnih deset milijonov evrov za dokončanje džamije, 1,3 milijona za izgradnjo ceste od Parmove do garažne hiše ter še nekaj sredstev za druge stroške.

Zagreb kot vzor: "Zagreb je odprl svojo dušo in ne samo zemljo"

Džamija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Zagreb je za nas na nek način inspiracija, saj ljudje niso integrirani, ampak so sestavni del družbe. Pri nas pa imamo veliko ljudi, ki so integrirani, ampak niso sestavni del družbe," je navedel mufti ob obisku zagrebškega župana in dodal, da je potrebno odpreti še nekatera pomembna vprašanja. "Zagreb je odprl svojo dušo in ne samo zemljo," je še dodal mufti, ki pričakuje, da se bo to zgodilo tudi v Ljubljani.

"Če bi se midva z Zoranom rodila prej, bi džamija stala prej"

Zagrebški župan Bandič se je ob ogledu gradbišča sicer izognil vprašanju, ali so muslimani v Sloveniji predolgo čakali na džamijo, a je v svojem stilu pripomnil: "Če bi se midva z Zoranom rodila prej, bi džamija stala prej." Obenem pa je ocenil, da sta z Jankovićem mesti odprla po meri vsakega človeka.

Tudi ljubljanski župan Zoran Janković je navedel, da ni smiselno gledati nazaj. "Deset let nazaj se je pripravljal referendum proti džamiji. Poglejte pozitivno, kaj se je v tem času spremenilo. Od tega, da so nekateri mestni svetniki zahtevali referendum do tega, da se je zadnji dokumet za džamijo sprejel brez glasu proti," je povedal Janković in dodal, da je bilo zanj čakanje res predolgo, a da je ta zdaj tu. 

Džamija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Džamija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 23
  • Marko Porenta 15:27 19.maj 2016.

    oziroma ne, tako naredit kot so storili v Carigradu s cerkvijo Sv. Sofije, ko so je spremenili v džamijo, bi morali še to spremenit v cerkev, musliji se pa lahko hodijo klanjat v SA

  • Marko Porenta 15:26 19.maj 2016.

    kdaj jo boste podrli????

  • mph 23:03 18.maj 2016.

    Pa vsi bomo dobili nova imena, ženske šotore na glave, vsi bomo obrezani .... kdor pa ne bo hotel, pa ga ne bo več. :-) 10 let je sicer vseeno pretirana ocena, 50 pa verjetno zelo realna.