Slovenija
18 ogledov

Milanović: "Verodostojnost in integriteta arbitražnega sporazuma porušeni."

zoran milanović EPA
Hrvaški premier Zoran Milanović popoldne odgovoril na Cerarjevo pismo. V njem je zapisal, da Hrvaška arbitražnega sporazuma v takšni obliki nikakor ne more nadaljevati.

Hrvaški premier Zoran Milanović v odgovoru na pismo slovenskemu kolegu Miru Cerarju, tako kot je bilo pričakovati, vstraja pri izničitvi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško:    

"Verodostojnost in integiteta arbitražnega postopka sta porušeni v tolikšni meri, da Hrvaška meni, da se arbitražni proces v takšni ali podobni oblike ne more nadaljevati," je zapisal premier Milanović v odgovoru, ki ga na kratko povzema hrvaški Jutranji list. Ob tem hrvaški premier poudarja, da se bo Hrvaška še naprej zavzemala za določitev za iskanje rešitev pri določanju mejne s Slovenijo na kopnem in morju in to v skladu z mednarodnim pravom.

Tudi Hrvaška si bo, po pisanju njenega premierja, kljub incidentu, še naprej prizadevala za ohranitev dobrih odnosov med sosedama, ki sta hkrati tudi zaveznici v Natu in partnerici v Evropski uniji. 

Preberite še:

Cerar pisal Milanoviću:

Cerar v pismu Milanoviću: Arbitražni sporazum vsebuje ustrezne mehanizme 

Miro Cerar je hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću pisal včeraj in to po tem, ko ga več dni ni mogel dobiti na telefon. Hrvaškega premierja je v pismu opozoril, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev vprašanja o meji in temelj nadaljnjih dobrih sosedskih odnosov:

"Premier je izrazil obžalovanje ob zapletu, ki je nastal zaradi medijskih poročil o domnevnih pogovorih med slovenskim arbitrom in agentko, ob tem pa je v pismu spomnil, da arbitražni sporazum vsebuje ustrezne mehanizme za rešitev nastalega položaja. Prav tako je izrazil pričakovanje, da bo arbitražni tribunal v polni sestavi čim prej nadaljeval svoje delo in ga tudi končal," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Premier je v pismu izrazil prepričanje, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev mejnega vprašanja, ki bo zagotovila trajno podlago tudi za nadaljnji razvoj dobrih sosedskih odnosov med našima državama in narodoma," so še dodali. 

Komentarjev 3
  • Tupamaros 07:27 29.julij 2015.

    Verodostojnosti, ki jo omenjajo sedaj Hrvati sami nimajo in nikoli niso imeli. Končno niti pomena ne razumejo. V EU smo jih prelahko spustili za vstop v Schengen bodo bodo kri scali. Tu bodo naša klešča. Nič več na lepe oči. ...prikaži več Ali pa tako ko 2011 na Hotizi, ko je Janša poslal specialce in je bilo v hipu vse za Hrvate končano Hrvatom samo pokažeš odločnost in takoj stisnejo rep med noge. Samo odločnega človeka moraš imeti na čelu vlade in države. Pahor je kumrovški izdelek in navadni cagavec in rezultat imamo.

  • Jagijagi1 07:16 29.julij 2015.

    Hrčki so se usrali!

  • Žurnalček 22:45 28.julij 2015.

    Dejansko stanje je popolnoma obratno. Sploh ne vem kateri cepec je lahko po Hrvaški izdaji 1991 leta , ko je vse viselo v zraku , onaj kurac krivousti pa stisnil istega med noge , mislil, da bodo Hrvatarji spoštovali dosežen ...prikaži več sporazum , če bo šel ta v njihovo " škodo" !!!!!!!! Niso prisluškovali , da se ubranijo podtalnega delovana , ampak so to delali ravno zaradi tega , da , ko zvedo, da so izgubili , naredijo afero , ki je ni in ne sprejmejo arbitraže! Po eni strani je to še boljše , ker je sedaj pa na vrsti glej si ga no glej Jelinčičeva zahteva po Mednarodni konferenci o delitvi Jadranskega morja , kjer bodo nastopale vse države exSFRJ in Italija. Pa da vidimo kome obojci a kome opanci !Takoj začeti z delovanjem v tej smeri.