Slovenija
45 ogledov

Milijarda za železnice

Vlak Anže Petkovšek
Supervizor. Za železnice milijarda evrov. Ogromna večina je šla za vzdrževanje in potniški promet.

Direkcija za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo je od avgusta 2007 porabila skoraj milijardo evrov, kažejo podatki v aplikaciji Supervizor. Glede na to, da smo za šest milijard dobili celoten avtocestni križ, nas je zanimalo, kakšni so učinki te milijarde.

Na ministrstvu za promet so pojasnili, da je direkcija v tem času poleg naložb v tire v imenu države izvajala financiranje obveznih javnih gospodarskih služb, ki jih izvajajo Slovenske železnice. Z drugimi besedami, skoraj tri četrtine denarja so šle predvsem za vzdrževanje in subvencioniranje potniškega prometa, ne pa za posodobitve. "Letna pogodba za vzdrževanje je vredna približno 65 milijonov, subvencioniranje potniškega prometa pa okrog 40 milijonov evrov," je povedala Nina Mauhler, direktorica direktorata
za železnice.

Z razliko do milijarde smo posodobili progo Pragersko–Ormož ter signalnovarnostne naprave na progi Pragersko–Murska Sobota in Divača–Koper. Končana je tudi prva etapa nadgradnje proge Pragersko–Murska Sobota. Prav tako so pripravili dokumentacijo za drugi tir Divača–Koper, kjer že potekajo pripravljalna dela, ter za elektrifikacijo in obnovo proge od Pragerskega do Hodoša, kjer zdaj odkupujejo zemljišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.