Slovenija
19 ogledov

Milijoni evrov v davčne oaze

Evri evro foto istock Žurnal24 main
Slovenci lani v davčne oaze nakazali več sto milijonov evrov.

Po podatkih Davčne uprave RS (Durs) je lani 9.496 slovenskih rezidentov, od tega 4.492 fizičnih oseb in 5.004 pravne osebe, v 29 davčno bolj ugodnih držav oziroma območij nakazalo denar.

Davčni inšpekcijski nadzori kot tudi nadaljnje analize zbranih podatkov še vedno potekajo, izvajajo se pregledi pridobljenih podatkov, zato o številkah na Dursu še ne želijo govoriti. Podatke naj bi javno predstavili jeseni.

Na Dursu poudarjajo, da bodo, v kolikor bo potrebno, v nadzorih sodelovali tudi z davčnimi službami drugih držav. Po analizi bodo po potrebi uvedli davčni inšpekcijski nadzor.

 

Preverjajo, ali je prišlo do kršitev

Na Dursu izpostavljajo, da je eden od načinov optimiziranja poslovanja usmerjenost na področja z bolj ugodnimi pogoji. V teh primerih želi Durs preveriti, ali je prišlo do kršitve zakonodaje.

Posebno pozornost bodo usmerili na transakcije, za katere bodo ocenili, da gre za sum izogibanja davčnim obveznostim, s prikazovanjem fiktivnih poslov in drugih navideznih transakcij, katerih cilj je odlivanje kapitala v davčno bolj ugodna območja brez pravega ekonomskega oziroma poslovnega razloga (razen seveda zmanjšanja davčnih bremen).

"Ukvarjali se bomo s tistim delom, za katere bomo ocenili, da obstaja nek sum, da gre za fiktivne posle in za vse te fiktivne posle bomo prejeli vsak cent! Ne trdimo, da so vsa nakazila nezakonita. Samo sodelovanje z davčnimi oazami ni prepovedano, mora pa imeti zavezanec podlago za to v poslovni dokumentaciji, dokazilo, da je bil posel v resnici opravljen," izpostavljajo na Dursu.

Komentarjev 1
  • bucy 11:53 15.avgust 2011.

    in kje je zdaj ta fantomski NPU???