Slovenija
30 ogledov

Milijoni za kosila in darila

Pogrinjek Shutterstock
Država za sprejeme in pogostitve vsako leto zapravi okoli sedem milijonov evrov. Največ, povprečno 1,65 milijona evrov na leto, v ta namen porabi ministrstvo za obrambo.

Od leta 2004 do konca novembra lani smo davkoplačevalci za priložnostna darila, pogostitve, sprejeme, kosila in večerje političnih veljakov v državni upravi plačali več kot 45 milijonov evrov. Na seznamu največjih zapravljivcev vodi ministrstvo za obrambo (Mors), ki je z organi v sestavi – najpotratnejši je Generalštab Slovenske vojske (SV) – porabilo 11,5 milijona evrov.

Vir: Urad vlade RS za komuniciranje | Avtor: grafika Žurnal24 grafika Žurnal24

"Kriva so pravila"

“Do leta 2009 so se med reprezentanco uvrščali tudi stroški, ki so nastali ob obiskih tujih delegacij v SV, to so namestitev, prehrana, prevozi,” visoke stroške utemeljujejo na Morsu in naštevajo dogodke: predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije (EU), neformalno srečanje Natovih obrambnih ministrov v Portorožu, mednarodne konference, vojaški športni dogodki.

Največ za predsedovanje EU

Podobna pojasnila so nam poslali z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). “Veliko dogodkov, ki jih izvajamo v okviru projektov zunanje politike, spada po ekonomski klasifikaciji med reprezentančne odhodke,” pravijo in dodajajo: “Od leta 2004 do lani je Slovenija med drugim predsedovala Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), Svetu EU in Svetu Evrope, v zadnjem letu pa je potekala kampanja za nestalni sedež Varnostnega sveta Združenih narodov.” Na račun predsedovanja Ovseju je MZZ za reprezentanco porabilo 2,59 milijona evrov, za predsedovanja EU pa 2,63 milijona.

Pri nadzoru šepa

Pooblastilo za dostop do sredstev reprezentance ima na ministrstvih sicer ozek krog uslužbencev. A nadzora nad porabo sredstev praktično ni. Formalno porabo sicer nadzoruje računsko sodišče (RčS), a stroškov za reprezentanco v zadnjih letih niso vzeli pod drobnogled. “Temelj je v raciu, v logičnosti porabe. Težko jo je vnaprej ukalupiti. Seveda pa je treba paziti, da se sistem ne zlorablja,” porabo denarja za reprezentanco komentira predsednik RčS Igor Šoltes.

Najvišji računi z ministrstva za obrambo

217.188 € je Generalštab SV porabil za medalje, spominske znake in druge drobne izdelke ter sprejeme v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU leta 2008.

119.998 € je Generalštab SV leta 2007 namenil za promocijski in darilni program ter kovinsko galanterijo.

99.946 € je uprava za zaščito in reševanje porabila za promocijski in darilni material ob predsedovanju Slovenije Svetu EU leta 2008.

Branimir Štrukelj | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Miniintervju z Vladimirjem Štrukljem: "Privarčevali bi lahko vsaj 20 odstotkov"

Se vam zdi znesek, ki ga država porabi za reprezentanco, visok?

Jasno je, da je povsod mogoče privarčevati. Sicer ne bi zganjal demagogije, češ da se pri kavah lahko privarčuje milijon. To pač ne gre. Gre za to, da je oblast zelo težko pripraviti, da bi resno pregledala te stroške, na drugi strani pa iz žepov ves čas vleče predloge o zniževanju plač.

Ste v zadnjih letih morda opazili, da bi državna uprava na tem področju zategnila pas?

Prave volje, da bi se kdo tega lotil s ciljem, da bi se pokazal neki učinek, v zadnjih petih letih nisem opazil. Dejansko je treba najprej pogledati tja, kjer se lahko kaj privarčuje. Troši se nerazumno, ko pa gre za zategovanje pasu pri zaposlenih, so vsi polni idej.

Koliko pa bi se pri reprezentanci po vaši oceni lahko privarčevalo?

Trdno sem prepričan, da se da pri postavkah, kot je reprezentanca, privarčevati vsaj 20 odstotkov, samo volja mora obstajati. Toda tukaj je inercija, ki je močnejša kot karkoli
drugega.

Komentarjev 9
  • mufi 15:01 15.januar 2012.

    "Velikodušni" so tile , vsi, prikoritniki.To opažam že od leta 1972.

  • mufi 14:57 15.januar 2012.

    A si mislil morda "delojedalce" ?

  • privat 08:57 15.januar 2012.

    kaki sindikati slovenije...?? Pri nas so le sindikati delodejalcev